Πικρή αλήθεια

Περιγραφή

«Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί ένα ορόσημο στην ευρωπαϊκή ιστορία, όσο και στην ιστορία της Εγγύς Ανατολής. Τότε έκλεισε οριστικά μια μεγάλη ιστορική περίοδος που ξεκίνησε με την ίδρυση της Πόλης από τον Μέγα Κωνσταντίνο και χαρακτηρίστηκε από τον βαθμιαίο εξελληνισμό του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους, την κυριαρχία του ρωμαϊκού νομικού συστήματος και της ελληνικής γλώσσας και γραμματείας. Η Άλωση της Πόλης και λίγο αργότερα η κατάλυση της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας και η κατάληψη του Μυστρά επιβεβαίωσαν την οριστική κυριαρχία ενός άλλου πολιτισμικού μοντέλου, του Ισλάμ, που είχε γεννηθεί αιώνες πριν στις ερήμους της Αραβίας και βρισκόταν σε πλήρη αναντιστοιχία με την ελληνορωμαϊκή παράδοση της Ανατολής». Βλάσης Αγτζίδης, Δρ. Ιστορίας Α.Π.Θ.»Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ο Ακύλας Μιχαηλίδης με τη μελέτη του αυτή παρέχει τη δυνατότητα στους ιστορικούς και άλλους μελετητές να δουν και από μία άλλη οπτική γωνία, αυτή των Οθωμανών ιστοριογράφων και χρονικογράφων, τα διάφορα ιστορικά ή και υποθετικά γεγονότα της εποχής της Αλώσεως, αφήνοντας τελικά στον κάθε ενδιαφερόμενο να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα». Σωτήριος Λ. Βαρναλίδης, Ομ. Καθηγητής Α.Π.Θ.

Ο Ακύλας Μιχαηλίδης-Grunberg γεννήθηκε στα Υψωμαθεία Κωνσταντινούπολης το 1939 όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε στο Ζωγράφειο γυμνάσιο και τελείωσε την Ανωτάτη Εμπορική Σχολή Κωνσταντινουπόλεως. Το 1964 εξαναγκάσθηκε μετά από πολλές περιπέτειες να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη, λόγω των ληφθέντων παρά των Τουρκικών Αρχών ανθελληνικών μέτρων (Υπουργείον Εξωτερικών και Ελλάδος, Αρ. Πρωτ. Η 34521-2 στις 25-11-1964), αφήνοντας όλα τα υπάρχοντά του. Διέφυγε στη Συρία, μετά στον Λίβανο, από εκεί στην Κύπρο και τέλος στην Ελλάδα. Ασχολήθηκε με το εμπόριο καθώς και με την έρευνα της Αλώσεως της Πόλης, από οθωμανικής σκοπιάς, συλλέγοντας στοιχεία από το 1955 έως σήμερα.

Συγγραφέας : Μιχαηλίδης – Grünberg Ακύλας
Εκδότης : Αγγελάκη Εκδόσεις
Έτος έκδοσης : 2015
ISBN : 618-5164-13-3
Σελίδες : 590
Σχήμα : 24×17
Κατηγορίες : Νεοελληνική πεζογραφία – Μυθιστόρημα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 16.20 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.