Περιστέρι Κακαρδίτσα Τζουμέρκα

Περιγραφή
Τα Τζουμέρκα, για όσους δεν τα έχουν περπατήσει είναι το απροσπέλαστο τείχος που φράζει προς την ανατολή τον κάμπο της Άρτας. Για τους λάτρεις του χειμερινού βουνού είναι μια ατέλειωτη σειρά από μέτριας έως και μεγάλης δυσκολίας λούκια, ενώ για τον μυημένο περιηγητή είναι οι πολυτραγουδισμένες Κουστελάτες της ανατολικής ποιμενικής πλευράς του βουνού.
Λιγότερο γνωστή, η ψηλότερη Κακαρδίτσα εκτείνει τη στενόμακρη κορυφογραμμή της από το Αυτί των Μελισσουργών μέχρι το διάσελο του Μπάρου, χωρίζοντας τους νομούς της Άρτας και των Ιωαννίνων και τα νερά του Αχελώου από τον Άραχθο. Βορειότερα το Περιστέρι ξεδιπλώνει το απέραντο πράσινο των λιβαδιών του ανάμεσα στον Άραχθο, το Μέτσοβο, την Κατάρα και τον Αχελώο του οποίου φιλοξενεί και τις ψηλότερες πηγές, τη θρυλική Βερλίγκα, που μαιανδρίζει κάτω από την κορυφή του βουνού Τσουκαρέλλα.
Η σειρά «Topo» αποτελεί το τελευταίο βήμα στη μακρόχρονη πορεία εξέλιξης των χαρτογραφικών εργασιών της «Ανάβασης».
Η σειρά «Τopo» περιλαμβάνει χάρτες σε κλίμακες 1:100.000, 1:50.000, 1:25.000 και 1:10.000. Οι χάρτες είναι κατασκευασμένοι στο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87), το εθνικό γεωδαιτικό σύστημα που εφαρμόστηκε για να καλύψει τις ανάγκες των μεγάλων προγραμμάτων κτηματογράφησης και χαρτογράφησης της χώρας.
Θεωρώντας ότι ο χάρτης είναι ένα εργαλείο από το οποίο κάποιες φορές εξαρτάται η ασφάλεια του χρήστη, η «Ανάβαση» προσπαθεί να προσφέρει το καλύτερο και ακριβέστερo χαρτογραφικό υλικό. Έτσι όλες οι εργασίες (κατασκευή των υποβάθρων, συλλογή και αποτύπωση των στοιχείων πεδίου, τελική χαρτοσύνθεση) γίνονται με καθορισμένες και αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και πιστότητας, που εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια για τις συγκεκριμένες κλίμακες.
Στη σειρά «Topo» της «Ανάβασης» εμφανίζονται δύο συστήματα συντεταγμένων:
-O κάναβος τετραγωνισμού ανά 1 χλμ. στο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς. Είναι ένα πλήρες ορθογώνιο πλέγμα (πορτοκαλί γραμμές). Οι προβολικές συντεταγμένες του ΕΓΣΑ, είναι εκφρασμένες σε μέτρα.
-Oι σταυροί των γεωγραφικών συντεταγμένων ανά 1 πρώτο λεπτό στο WGS84. Είναι τα σημεία τομής μεσημβρινών-παραλλήλων του παγκόσμιου γεωδαιτικού συστήματος αναφοράς που έχουν προβληθεί πάνω στο χάρτη.
Αν χρησιμοποιείτε το χάρτη σε συνδυασμό με GPS μπορείτε να εντοπίζετε τη θέση σας βάσει των συντεταγμένων που σας δίνει το GPS χωρίς να του αλλάξετε καμία ρύθμιση.

Συγγραφέας : Αδαμακόπουλος Τριαντάφυλλος, Ματσούκα Πηνελόπη
Εκδότης : Ανάβαση
Έτος έκδοσης : 2004
ISBN : 960-8195-59-4
Σελίδες :
Σχήμα : 23χ12
Κατηγορίες : Ελλάς – Χάρτες
Σειρές : Topo 50, Greece: Epirus

Τιμή σε ιστοσελίδες: 5.35 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.