Περί της μακντοναλντοποίησης της κοινωνίας

Περιγραφή
Η “μακντοναλντοποίηση” είναι, κατά τον Τζωρτζ Ρίτζερ, μια διαδικασία εξορθολογισμού πολλών όψεων του σύγχρονου κοινωνικού κόσμου.
Οι αρχές της αποδοτικότητας, της υπολογιστικότητας, της προβλεψιμότητας, του ελέγχου επί της αβεβαιότητας, της υποκατάστασης του ανθρώπου από τις μηχανές, φαίνεται να μεσολαβούν και να οργανώνουν μια σειρά κοινωνικών σχέσεων και πρακτικών.
Από την τριτογενή εργασία μέχρι την εκπαίδευση, από τον τουρισμό και την κατανάλωση μέχρι το Διαδίκτυο, ο Ρίτζερ εξετάζει παραδείγματα κοινωνικών πρακτικών, εμπειριών, σχέσεων και δομών, τα οποία υφίστανται την διαδικασία εξορθολογισμού, αναδεικνύοντας την έκταση και το βάθος της λεγόμενης “μακντοναλντοποίησης”, καθώς και τα φαινόμενα ανορθολογικότητας που αυτή γεννά.
Δομές και πρακτικές, οι οποίες φαίνονται να προωθούν την δημιουργικότητα, την ελευθερία κινήσεων, την ποικιλία επιλογών και το τυχαίο, όπως η εμπειρία στα Starbucks, το ηλεκτρονικό εμπόριο της πλατφόρμας eBay, τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παραγωγής συμβολικού περιεχομένου-από-τον-χρήστη, τίθενται υπό κριτική ματιά για τον πραγματικό βαθμό ελευθερίας και τυχαιότητάς τους.Ο George Ritzer είναι διακεκριμένος καθηγητής στο University of Maryland από το οποίο έχει τιμηθεί για την εξαίρετη διδασκαλία του. Το 2000 βραβεύτηκε από Αμερικανική Κοινωνιολογική Ένωση για τη διδακτική συνεισφορά του, ενώ το 2004 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του La Trobe University στην Αυστραλία.
Τα κυριότερα επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη μετα-θεωρία και την εφαρμοσμένη κοινωνιολογική θεωρία. Είναι διάσημος για το πλούσιο συγγραφικό του έργο.

Συγγραφέας: Ritzer George
Μεταφραστής: Λάλλας Δημήτρης
Εκδότης: Ελεύθερος Τύπος
Έτος έκδοσης: 2015
ISBN:
Σελίδες: 95
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Κοινωνιολογία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 6.28 €