Πεζός λόγος

Περιγραφή
Οι μαθητές όλων των τάξεων, της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, έρχονται κατά τη διάρκεια της σχολικής τους ζωής σε επαφή με όλα τα είδη των κειμένων. Καλούνται να τα αναγνωρίζουν ως κείμενα, να τα διακρίνουν ως συγκεκριμένα είδη και να τα ερμηνεύουν. Σε ένα άλλο επίπεδο, καλούνται να γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί ανάλογων προσωπικών κειμένων.
Οι δάσκαλοι, όλων των βαθμίδων, καλούνται να διδάξουν όλα τα είδη κειμένων, να επισημάνουν τις μεταξύ τους διαφορές και να βοηθήσουν τους μαθητές τους να τα χρησιμοποιούν για όλες τις επικοινωνιακές τους ανάγκες.
Βρίσκονται και οι δύο παράγοντες της εκπαίδευσης, διδάσκοντες και διδασκόμενοι, απέναντι σε διάφορα κείμενα όπως παραμύθια, μυθιστορήματα, διηγήματα, βιογραφίες, σάτιρες, δοκίμια, διαφημίσεις, ειδήσεις, άρθρα κ.λπ. και ζητούν αποτελεσματικούς και επιστημονικά έγκυρους τρόπους να τα προσεγγίσουν, να τα περιγράψουν και να τα ερμηνεύσουν.
Το βιβλίο αυτό καλύπτει όλες αυτές τις διδακτικές ανάγκες, γιατί είναι ένα βιβλίο τριπλής χρησιμότητας:
-Στο πρώτο μέρος περιγράφεται από θεωρητικής/κειμενολογικής πλευράς η μορφολογία όλων των κειμενικών ειδών με επαρκή παραδείγματα.
-Στο δεύτερο μέρος περιγράφονται πρότυπα/μοντέλα όλων των κειμενικών ειδών για την παραγωγή πρωτότυπων προσωπικών κειμένων από τους ίδιους τους μαθητές στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.
– Στο τρίτο μέρος δίνονται οι ορισμοί όλων των κειμενολογικών εννοιών που χρησιμοποιήθηκαν στα προηγούμενα μέρη. Αυτό το τρίτο μέρος λειτουργεί ως ένα πλήρες κειμενολογικό λεξικό.
Το βιβλίο βασίζεται μεν στη σύγχρονη επιστήμη της κειμενολογίας, αλλά η περιγραφή κάθε αντικειμένου γίνεται με σαφήνεια και τεκμηριώνεται με επαρκή παραδείγματα, οικεία στη σχολική πραγματικότητα.
Κρίναμε όμως ότι θα δημιουργούσε δυσκολίες στον αναγνώστη του βιβλίου, αν διακόπταμε τη ροή κάθε κεφαλαίου και κάθε πληροφορίας για επιστημονική τεκμηρίωση, κάνοντας βιβλιογραφικές παραπομπές.
Ο αναγνώστης θα βρει στο τέλος του βιβλίου το σύνολο της βιβλιογραφίας στην οποία βασίστηκε η θεωρία και πράξη αυτού του βιβλίου.

Συγγραφέας : Δαραδήμου – Ράπτη Βιολέττα
Εκδότης : Ελληνικά Γράμματα
Έτος έκδοσης : 2008
ISBN : 960-19-0242-2
Σελίδες : 315
Σχήμα : 24χ17
Κατηγορίες : Ελληνική γλώσσα, Νέα – Σπουδή και διδασκαλία (Μέση)

Τιμή σε ιστοσελίδες: 19.96 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.