Παρμενίδης

Περιγραφή
Η γενική πεποίθηση σε ό,τι αφορά τη φιλοσοφία του Ηρακλείτου και του Παρμενίδη είναι ότι οι δύο αυτοί προσωκρατικοί φιλόσοφοι αποτελούν τους δύο αντίθετους πόλους ενός «φιλοσοφικού διπόλου», το οποίο συνιστούν οι έννοιες του γίγνεσθαι και του είναι.
Ο συγγραφέας στο βιβλίο αυτό υποστηρίζει την ιδέα ότι παρά τις υπάρχουσες διαφορές υπάρχουν και σημαντικές ομοιότητες στο έργο των δύο αυτών φιλοσόφων. Η πεποίθησή του είναι ότι στο έργο του Ηρακλείτου, παράλληλα με το γίγνεσθαι, είναι παρόν και το είναι, με την επισήμανση ότι εκεί η ιδέα της μεταβολής είναι κυρίαρχη, ένας παγκόσμιος νόμος που διέπει τόσο το σύνολο του κοσμολογικού σχήματος του Εφέσιου όσο και τις εξελίξεις που συμβαίνουν στο υπάρχον σύμπαν.
Στην περίπτωση του Παρμενίδη, η ίδια η διάρθρωση του έργου του, που αποτελείται από δύο μέρη, την Αλήθεια και τη Δόξα, τονίζει τις δύο διαφορετικές προσεγγίσεις του Ελεάτη στην ίδια πραγματικότητα, η μία από τις οποίες (στο Α΄ Μέρος, την Αλήθεια) είναι δυνατή μόνο μέσω της νόησης, ενώ η άλλη (στο Β΄ Μέρος, τη Δόξα) είναι μία προσέγγιση η οποία συνδυάζει τα δεδομένα των αισθήσεων με τη λογική επεξεργασία τους από τον φιλόσοφο που έδωσε ορθές ερμηνείες σε συγκεκριμένα κοσμολογικά και ανθρωπολογικά προβλήματα.
Η επιδίωξη στο πόνημα αυτό είναι να δειχθεί ότι υπάρχει μια βαθύτερη σχέση ανάμεσα στα δύο μέρη του Ποιήματος του Παρμενίδη, μια σχέση που αφορά επίσης στο πρόβλημα της σύνδεσής του είναι με το γίγνεσθαι.Ο Θεόδωρος Χρηστίδης, μετά τις γυμνασιακές του σπουδές στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1952-1958), σπούδασε φυσική στο ΑΠΘ, υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (1965-1972) και ακολούθως διορίστηκε ως βοηθός στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή πάνω στο Πρόβλημα των τριών σωμάτων (1978). Μεταδιδακτορικές σπουδές: 1979-1980 στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Chelsea College του Λονδίνου και 1987-1988 στη Fondation Louis de Broglie στο Παρίσι, όπου διεξήγαγε έρευνα και συνέταξε την πρώτη εργασία πάνω στο έργο του Ηρακλείτου. Δίδαξε στο Τμήμα Φυσικής μαθήματα ιστορίας και φιλοσοφίας της επιστήμης, καθώς και στοιχεία αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας. Το 1998 εξελέγη καθηγητής της ιστορίας και φιλοσοφίας των φυσικών επιστημών στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2006. Από τη δεκαετία του 1980 ασχολήθηκε ερευνητικά με τους προσωκρατικούς κυρίως, δημοσιεύοντας σε ξενόγλωσσα περιοδικά και παρουσιάζοντας εργασίες σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και συνέδρια.

Συγγραφέας : Χρηστίδης Θεόδωρος Μ.
Εκδότης : Εξάντας
Έτος έκδοσης : 2012
ISBN : 960-256-706-6
Σελίδες : 385
Σχήμα : 24χ17
Κατηγορίες : Φιλόσοφοι, Αρχαίοι Έλληνες, Φιλοσοφία, Αρχαία ελληνική – Ερμηνεία και κριτική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 16.28 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.