Παραμύθια

Περιγραφή
Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά των Παραμυθιών του Βίλχελμ Χάουφ είναι η ανάμιξη φανταστικών στοιχείων και στοιχείων από την καθημερινή ζωή. Στους κύκλους του βιβλίου του, ο συγγραφέας αναμιγνύει τα παραμύθια που διηγούνται τα συγκεκριμένα πρόσωπα με τις πραγματικές ιστορίες, που χρησιμεύουν ως φόντο και αφορμή για τη διήγησή τους. Υπάρχει για παράδειγμα μια πραγματική ιστορία, που βρίσκει τη λύση και τη δικαίωσή της μέσ’ από το ίδιο το παραμύθι. Εκεί ακριβώς έγκειται και η μαγεία τους.
Κοντολογίς, ο Βίλχελμ Χάουφ μας μεταφέρει στη μαγική εκείνη Ανατολή, όπου η ονειροφαντασία μοιάζει να συνυπάρχει με τον πολιτισμό και όπου οι πράξεις και τα συναισθήματα είναι έντονα, αλληλοσυγκρουόμενα και, πολλές φορές, αντιφατικά. Ωστόσο, η προδοσία ακολουθείται από την εκδίκηση, ενώ η μοίρα δικαιώνει πάντοτε τον έρωτα.
Ο Χάουφ είναι ένας μάγος που μας ανοίγει κόσμους ονειρικούς, κάποτε όμως εφιαλτικούς. Πού βρίσκονται άραγε τα σύνορα ανάμεσά τους; Προφανώς, δεν υπάρχουν, ή εξισορροπούνται στην κόψη του ξυραφιού, ώστε να κάνουν την αφήγηση γνήσια και αληθοφανή, προκαλώντας το ενδιαφέρον, τη συμμετοχή και τη συγκίνηση του αναγνώστη. Αν κριτήριο για την ποιόητα ενός αναγνώσματος είναι η ταύτιση του αναγνώστη με αυτό, ο Χάουφ έχει αναμφίβολα πετύχει το σκοπό του. Τα Παραμύθια του δεν είναι κάτι που απλώς διαβάζεται: διαβάζοντάς τα, ο αναγνώστης παράλληλα τα ζει.
Ο Βίλχελμ Χάουφ έζησε μόλις είκοσι πέντε χρόνια (1802-1827), όμως πρόλαβε και άφησε ένα μεγάλο λογοτεχνικό έργο πίσω του. Υπήρξε συντάκτης του «Πρωινού φύλλου για μορφωμένες τάξεις» («Morgenblatt fur gebildete Stande») και έγραψε ποίηση και πεζογραφία. Μερικά από τα ελάχιστα τραγούδια του τραγουδιούνται ακόμα. Με το Λίχτενστάϊν εισήγαγε στη Γερμανία το ιστορικό μυθιστόρημα. Τα παραμύθια του συνεχίζουν να είναι και σήμερα αγαπητά και διαβάζονται από μικρούς και μεγάλους με το ίδιο ενδιαφέρον όπως και τον καιρό που γράφτηκαν.

Συγγραφέας : Hauff Wilhelm
Μεταφραστής : Παλλαντίου Λήδα
Εικονογράφος : Βερούτσου Κατερίνα
Υπεύθυνος Σειράς : Καλέντης Νίκος Γ.
Εκδότης : Καλέντης
Έτος έκδοσης : 2002
ISBN : 960-219-122-8
Σελίδες : 252
Σχήμα : 21χ13
Κατηγορίες : Παραμύθια
Σειρές : Κλασικά

Τιμή σε ιστοσελίδες: 10.24 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.