Παπασταύρος Παπαγαθαγγέλου

Περιγραφή

Τον Μάρτιο του 1956 και ενώ ο αγώνας της ΕΟΚΑ ήταν σε εξέλιξη σε πόλεις και χωριά, οι Βρετανοί, προσπαθώντας να εξαντλήσουν κάθε μέσο εκφοβισμού, εξόρισαν στις Σεϋχέλλες τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, τον Μητροπολίτη Κυρήνειας Κυπριανό, τον ιερέα Παπασταύρο Παπαγαθαγγέλου και τον Πολύκαρπο Ιωαννίδη, δημοσιογράφο, κρίνοντας ότι έσπερναν «καινά δαιμόνια» στην ελληνική κοινωνία του νησιού. Οι εξόριστοι παρέμειναν στις Σεϋχέλλες δεκατρείς μήνες. Η απελευθέρωσή τους τον Μάρτιο του 1957, αντίθετα από τις προσδοκίες τους, δεν τους οδήγησε πίσω στη γενέτειρα γη. Αφέθηκαν ελεύθεροι υπό τον όρο να μην επιστρέψουν στην Κύπρο, απαγόρευση που διήρκησε δύο επιπλέον χρόνια, μέχρι τον Μάρτιο του 1959. Ήταν γι’ αυτούς μια παράταση της εξορίας τους κι ας παρέμειναν στην Αθήνα, σε έδαφος ελληνικό. Από την Κύπρο στις Σεϋχέλλες ο δρόμος ήταν μακρύς. Φαινομενικά τίποτε δεν θα μπορούσε να συνδέσει τη μεσογειακή Κύπρο και τις ομηρικές της καταβολές με τα νησιά των Σεϋχελλών, διάσπαρτα στον Ινδικό ωκεανό κι ανεξερεύνητα επί αιώνες.

Γεννημένη στη Λευκωσία.ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο. Συνέχισε στο Παρίσι μεταπτυχιακές σπουδές στην Παιδαγωγική Ψυχολογία.
Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Συγκριτική Φιλολογία, μέλος του Centre de Recherches «Espaces/Ecritures», Universite Paris, ασχολείται με έρευνα και μετάφραση, ενώ εργάζεται παράλληλα στον εκπαιδευτικό χώρο.
Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά και επιστημονικά περιοδικά. Σε δίγλωσση μετάφραση και επιμέλεια της κυκλοφορεί το έργο «Θεόδωρος Στεφανίδης: Επιστολές στον Λώρενς Ντάρελ (1961-1982)». Presses Universitaires de Paris, Γαβριηλίδης, Αθήνα 2006.

Συγγραφέας : Παπασταύρου – Κορωνιωτάκη Βαρβάρα
Εκδότης : Ίδρυμα Παπασταύρου Παπαγαθαγγέλου
Έτος έκδοσης : 2014
ISBN : 978-996-399-572-1
Σελίδες : 134
Σχήμα : 24×17
Κατηγορίες : Επιστολογραφία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 10.54 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.