Παιδιά της ελπίδας

Περιγραφή
Το μυθιστόρημα “Παιδιά της ελπίδας” αποτελεί χρονολογική συνέχεια του πρώτου μυθιστορήματος “Ο θαμπός δίσκος του ήλιου”, που κυκλοφόρησε το 1998. Στα “Παιδιά της ελπίδας” περιγράφεται η συνέχεια του δράματος του εμφυλίου πολέμου: το πέρασμα των κατοίκων στην Αλβανία και οι επιπτώσεις της μετακίνησης αυτής στα παιδιά, που σκόρπισαν στις χώρες τη Ανατολική Ευρώπης. Ζωγραφίζεται ο πόνος και η θλίψη που έφερε ο πόλεμος σε μικρούς και μεγάλους, το δράμα και τα διλήμματα που ξεριζωμού, καθώς και η νοσταλγία για την πατρίδα. Ειδικότερα, περιγράφεται η ορμή των παιδιών αυτών για ζωή και για πρόοδο, η λαχτάρα να γίνουν κάτι, να σπουδάσουν. Πάντοτε με την ελπίδα ότι θα γυρίσουν πίσω στην πατρίδα, για να βρουν τους δικούς τους και τα αγαπημένα τους μέρη.Ο Μιχάλης Παγούνης γεννήθηκε το 1936 στο χωριό Ζέρμα της Κόνιτσας. Τα γεγονότα του εμφυλίου πολέμου 1946-49 σημάδεψαν την παιδική του ζωή. Όπως και χιλιάδες άλλα ελληνόπουλα, έτσι κι αυτός βρέθηκε στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με τα δύο μικρότερα αδέλφια του, χωρίς του γονείς του. Μεγάλωσε σε παιδικούς σταθμούς στην Αλβανία, Ρουμανία και Πολωνία.
Στην Πολωνία τελείωσε το σχολείο και το Πανεπιστήμιο. Απέκτησε το πτυχίο του μάστερ Γεωλογίας και εργάστηκε σε διάφορες γεωλογικές υπηρεσίες από υπεύθυνες θέσεις. Για ένα διάστημα, μέχρι τον επαναπατρισμό του στην Ελλάδα το 1975, ήταν συνεργάτης στην έδρα Υδρογεωλογίας του Πανεπιστημίου του Βρότσλαβ.
Στην Ελλάδα εργάστηκε στο ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) στον τομέα Υδρολογίας και ασχολήθηκε με την υδρογεωλογική έρευνα.
Η ύδρευση της Αθήνας από υπόγεια νερά ήταν το κυριότερο πρόβλημα της υπηρεσιακής ενασχόλησής του. Το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας στο λεκανοπέδιο της Αττικής την περίοδο 1988-93 αντιμετωπίστηκε με επιτυχία χάρη στις μελέτες του.

Συγγραφέας: Παγούνης Μιχάλης
Εκδότης: Δωδώνη Εκδοτική ΕΠΕ
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 960-385-395-Χ
Σελίδες: 358
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Νεοελληνική πεζογραφία – Μυθιστόρημα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.70 €