Παιδεία τύπος και ιδεολογία στην καποδιστριακή περίοδο

Περιγραφή
Το εκπαιδευτικό έργο της κυβέρνησης Καποδίστρια (1828-1831) υπήρξε αναμφίβολα σημαντικό. Πώς όμως αντιμετωπίζεται από τα έντυπα μέσα της εποχής; Στο βιβλίο αυτό εφημερίδες φιλοκυβερνητικές και αντιπολιτευόμενες εμπλέκονται αντιμέτωπες σε ένα ιδιότυπο διάλογο για την παιδεία, ο οποίος αντανακλά ιδέες και τάσεις της περιόδου κατά την οποία θεμελιώθηκε το ελληνικό κράτος. Ελευθερία, έθνος, ισότητα ευκαιριών, πίστη στην ιδέα της προόδου, είναι ορισμένες αξίες που παρελαύνουν στις σελίδες του τύπου. Η παιδεία των νέων αναδεικνύεται ως εξίσου βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και αντιπολίτευση και ταυτίζεται με την ελπίδα για το μέλλον του ελληνισμού.
Περιέχονται τα κεφάλαια:
– Εισαγωγή
Μέρος Α’. Από τους οραματισμούς και τις τάσεις πριν από την ίδρυση του κράτους στη διαμόρφωση της κρατικής εκπαιδευτικής ιδεολογίας και πρακτικής
– Ιδεολογικό και ιστορικό υπόβαθρο: η κληρονομιά του Διαφωτισμού και της Επανάστασης
– Οι συνιστώσες της εκπαίδευσης κατά την καποδιστριακή περίοδο
Μέρος Β’. Εκπαιδευτικά ζητήματα στον τύπο (1830-1831)
– Η “Αιγιναία” και η “Αθηνά”, δύο κυβερνοκεντρικά εκπαιδευτικά έντυπα
– “Ηώς” και “Απόλλων”, εκπαίδευση και αντιπολίτευση
– Γενικά συμπεράσματα
– Πηγές και βιβλιογραφίαΗ Μαρία Γκούτη γεννήθηκε στον Πειραιά και αποφοίτησε από την ελληνογαλλική σχολή “Jeanne d’ Arc”. Σπούδασε φιλοσοφία στην Πάτρα και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πάντειο (Νεότερη Ιστορία) και το Παιδαγωγικό Τμήμα του Καποδιστριακού (Ιστορία και Διδακτική της Ιστορίας). Έχει διδάξει στην ιδιωτική και τη δημόσια εκπαίδευση και από το 2011 απασχολείται ως εκπαιδεύτρια μεταναστών στην ελληνική γλώσσα στα προγράμματα του ΙΝΕΒΙΔΕΜ.

Συγγραφέας: Γκούτη Μαρία Μ.
Υπεύθυνος Σειράς: Μπαμπούνης Χαράλαμπος
Εκδότης: Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης: 2013
ISBN: 960-02-2893-0
Σελίδες: 230
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Ελλάς – Ιστορία – 1827-, Εφημερίδες – Ελλάς, Εκπαίδευση – Ιστορία – Ελλάς
Σειρές: Νεότερη Ελληνική Ιστορία: Πηγές και Μελετήματα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 8.05 €