Παιδαγωγικές δράσεις και διδακτικές προσεγγίσεις σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον

Περιγραφή
Αυτό το βιβλίο είναι το βιβλίο του 132ου Δημοτικού Σχολείου της Γκράβας, έτσι όπως λειτούργησε με διευθύντρια τη Στέλλα Πρωτονοταρίου από το 1999 μέχρι το 2007. Παρουσιάζονται εδώ όλες οι πρωτοποριακές και καινοτόμες διαπολιτισμικές προσεγγίσεις που σχεδίασαν και εφάρμοσαν οι εκπαιδευτικοί του για την ένταξη και την ενεργητική συμμετοχή όλων των μαθητών και των μαθητριών στη ζωή του σχολείου.
Στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες από οικογένειες μεταναστών αγγίζουν το 70% του συνόλου, οι εκπαιδευτικοί αντιμετώπισαν αυτή την πραγματικότητα με βαθιά παιδαγωγική γνώση, με ευασθησία και αποφασιστικότητα. Το σχολείο έγινε χώρος έρευνας και δημιουργικότητας, κριτικής σκέψης και απόλαυσης.
Η έκδοση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου τα προβλήματα και οι ανάγκες των πολυεθνικών πλέον σχολείων μας αποτελούν την πιο σοβαρή πρόκληση την οποία η εκπαιδευτική κοινότητα καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Προχωρήσαμε σε αυτή την έκδοση, γιατί θεωρούμε ότι η αδιαμφισβήτητη ποιότητα της παιδαγωγικής και της εκπαιδευτικής δουλειάς που γινόταν στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα για όλα τα σχολεία που αντιμετωπίζουν τα ίδια ή παρόμοια προβλήματα.
Τζέλα Βαρνάβα Σκούρα
Περιέχονται τα κείμενα:
– Στέλλα Πρωτονοταρίου, Πέτρος Χαραβιτσίδης, «132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών: προσπάθειες για την εκπαίδευση και την ένταξη όλων των παιδιών στο σχολείο»
– Ευρώπη Παπαδοπούλου, Στεργιανή Ταζοπούλου, «Παιδαγωγική ελευθερία και συλλογικότητα: ένα εκπαιδευτικό παράδειγμα»
– Πέτρος Χαραβιτσίδης, «Εγγρατισμός μέσα από ένα πρόγραμμα για τη γλώσσα»
– Ελευθερία Νικολοπούλου, Στέλλα Πρωτονοταρίου, Πέτρος Χαραβιτσίδης, «Ποίηση και μουσική: μια διδακτική προσέγγιση»
– Στέλλα Πρωτονοταρίου, Πέτρος Χαραβιτσίδης, «Προσωπική και κοινωνική εκπαίδευση των μαθητών: ένα πρόγραμμα αγωγής υγείας»
– Χρυσηίδα Κορρέ, Πολυξένη Μάστορα, «Ένα πρόγραμμα για τον πολιτισμό, το περιβάλλον και τα παιχνίδια μας»
– Πέτρος Χαραβιτσίδης, Κλεάνθης Βουλαλάς, «Παιχνίδια από τις πατρίδες μας»
– Παρασκευή Βασιλάκου, Στέλλα Πρωτονοταρίου, Πέτρος Χαραβιτσίδης, «Παιχνίδια από τις πατρίδες μας μαζί με τους γονείς»
– Στέλλα Πρωτονοταρίου, Πέτρος Χαραβιτσίδης, Κλεάνθης Βουλαλάς, Γιώργος Μακρυγιάννης «»Εθνικές εορτές»: 28η Οκτωβρίου: η εμπειρία μιας άλλης προσέγγισης»
– Πέτρος Χαραβιτσίδης, Στέλλα Πρωτονοταρίου, Παρασκευή Βασιλάκου, «»Εθνικές εορτές»: η διδασκαλία της Ελληνικής Επανάσταση με αφορμή τη γιορτή της 25ης Μαρτίου στο σχολείο»

Συγγραφέας : Συλλογικό έργο, Πρωτονοταρίου Στέλλα, Χαραβιτσίδης Πέτρος, Βουλαλάς Κλεάνθης, Βασιλάκου Παρασκευή, Νικολοπούλου Ελευθερία, Μακρυγιάννης Γιώργος, Παπαδοπούλου Ευρώπη, Ταζοπούλου Στεργιανή, Κορρέ Χρυσηίδα, Μάστορα Πολυξένη
Επιμελητής : Βαρνάβα – Σκούρα Τζέλα
Υπεύθυνος Σειράς : Βαρνάβα – Σκούρα Τζέλα
Εκδότης : Ντουντούμη
Έτος έκδοσης : 2008
ISBN : 960-419-125-Χ
Σελίδες : 157
Σχήμα : 23χ16
Κατηγορίες : Εκπαίδευση. Παιδαγωγική, Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια
Σειρές : Γέφυρες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.31 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.