Παγκόσμια διασπορά

0
(0)

Περιγραφή
Τι είναι μια διασπορά; Για τους Έλληνες, από των οποίων τη γλώσσα προήλθε η λέξη, η διασπορά σήμαινε τον διασκορπισμό πληθυσμού μέσω αποικισμού. Για τους εβραίους, τους Αφρικανούς, τους Αρμένιους και άλλους λαούς η λέξη απόκτησε μια πιο δυσοίωνη και βίαιη έννοια. Η διασπορά κατέληξε να σημαίνει ένα συλλογικό τραύμα, έναν διωγμό στην εξορία και βαθιά επιθυμία για επιστροφή στην πατρίδα.
Κατά την πρώιμη νεωτερικότητα, οι περιπτώσεις εμπορικής και εργατικής διασποράς έζωναν τους μερκαντιλικούς και πρώτους καπιταλιστικούς κόσμους. Σήμερα, ο όρος έχει αλλάξει και πάλι, υπονοώντας συχνά μια θετική και διαρκή σχέση μεταξύ των πατρίδων των μεταναστών και των τόπων εργασίας και εγκατάστασής τους. Μελετητές στον χώρο των επιστημών του πολιτισμού έχουν καταδείξει τη δημιουργία δυναμικών “υβριδικών” και “μετα-αποικιακών” περιπτώσεων διασποράς. Στη διορατική και ελκυστική του ανάλυση, ο Robin Cohen φωτίζει όλες τις μεταλλασσόμενες έννοιες του όρου διασπορά και του τι σημαίνει να είναι κανείς μέλος μιας διασποράς σήμερα. Καινοτόμο και προσιτό, αυτό το έργο θα αποδειχθεί βασικό εγχειρίδιο για τους μελετητές της φυλές, της εθνικότητας, του εθνικισμού και της συγκριτικής πολιτικής.O Robin Cohen είναι καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick. Στα τελευταία του έργα περιλαμβάνονται το Frontiers of identity: the British and the others και, υπό την ιδιότητα του επιμελητή, το Cambridge survey of world migration.

Συγγραφέας: Cohen Robin
Μεταφραστής: Πλυτά Τίνα
Οργανισμός: Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, Εργαστήριο Μελέτης της Μετανάστευσης και Διασποράς
Υπεύθυνος Σειράς: Τάτσης Νικόλαος, Κόντης Αντώνης, Πετράκου Ηλέκτρα Β.
Εκδότης: Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης: 2003
ISBN: 960-02-1660-6
Σελίδες: 374
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Εθνικισμός, Μετανάστευση
Σειρές: Σειρά Ειδικών Μελετών της Μετανάστευσης και Διασποράς

Τιμή σε ιστοσελίδες: 15.44 €

Πόσο ενδιαφέρον ήταν αυτό το βιβλίο;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής! Γίνετε ο πρώτος που θα βαθμολογήσει αυτό το βιβλίο.