Κατεβάσετε-βιβλίο.com

Παγκοσμιοποίηση ιδιωτικοποιήσεις και δημόσια αγαθά

Περιγραφή
Τα δημόσια αγαθά είναι ένα θέμα εξαιρετικά μεγάλης πολιτικής σημασίας, και επομένως τα επιστημονικά συμβουλευτικά κέντρα ATTAC στη Γερμανία, WEED (World Economy, Ecology and Development) και το Ινστιτούτο Rosa Luxemburg δεν μπορούν να μείνουν έξω από τη συζήτηση. Η κοινωνική, οικονομική και πολιτική ασφάλεια εξαρτώνται από τη δυνατότητα διάθεσης των δημόσιων αγαθών. Ειδικότερα, οι επιδράσεις που έχει η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών στις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων, όπως επίσης και στην κοινωνική δημοκρατία, πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, ώστε να είναι δυνατή η πολιτική παρέμβαση στη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης.
Θεμελιακά, η παγκοσμιοποίηση σημαίνει απορρύθμιση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών. Μέχρι ποιο σημείο η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας και παιδείας, του συνταξιοδοτικού συστήματος, των συστημάτων ύδρευσης και διαχείρισης απορριμμάτων, κοινωνικής ή δημόσιας ασφάλειας έχει καταστεί το επίκεντρο των συζητήσεων φαίνεται από τις διαφωνίες σχετικά με την GATS, ή τις συγκρούσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εντός των εθνικών κρατών όσον αφορά τα μέτρα ιδιωτικοποίησης (από τα συνταξιοδοτικά συστήματα μέχρι τα δίκτυα ύδρευσης).
Από την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ θεωρίας και πολιτικής πράξης τα κοινωνικά κινήματα μπορεί να εξέλθουν ενδυναμωμένα. Αυτό προϋποθέτει να αποκτήσουν οικονομική παιδεία με την έννοια που ο Pierre Bourdieu χρησιμοποιεί τον όρο, δηλαδή την ανάπτυξη της συλλογικής διανόησης.
(Elmar Altvater)Ο Elmar Altvater γεννήθηκε την 24η Αυγούστου του 1938. Το 1970 συνίδρυσε το γερμανικό περιοδικό “Prokla”. Zeitschrift fur kritische Sozialwissenschaft (περιοδικό για τις κριτικές κοινωνικές επιστήμες), του οποίου παραμένει συντάκτης. Από το 1971 υπήρξε καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Ινστιτούτο Otto Suhr του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, μέχρι τη συνταξιοδότησή του στις 30 Σεπτεμβρίου του 2004. Συνεχίζει να εργάζεται στο Ινστιτούτο, συγγράφοντας άρθρα και βιβλία. Εκτός από ζητήματα θεωρίας της ανάπτυξης, χρεωστικής κρίσης και ρύθμισης των αγορών, επικεντρώνεται στις επιπτώσεις των καπιταλιστικών οικονομιών στο περιβάλλον.
Ο Altvater είναι διάσημος επικριτής της “πολιτικής οικονομίας” και συγγραφέας πολλών έργων για την παγκοσμιοποίηση, καθώς και κριτικών του καπιταλισμού. Το βιβλίο του “The Limits of Globalization” (1996), που συνέγραψε με τη σύντροφό του Birgit Mahnkopf, αποτελεί έργο αναφοράς.
Ο Altvater υποστήριξε τους Γερμανούς Πράσινους για αρκετό καιρό, αλλά μετά τη στρατιωτική επέμβαση στο Κόσοβο (την οποία το κόμμα έπρεπε να υποστηρίξει ως μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού) διατήρησε μια αυξανόμενη κριτική αποστασιοποίηση. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Έρευνας “Παγκοσμιοποίηση της οικονομίας. Προκλήσεις και απαντήσεις (1999-2002)” του γερμανικού Κοινοβουλίου. Σήμερα είναι υποστηρικτής της ATTAC και του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ.

Συγγραφέας: Altvater Elmar
Επιμελητής: Μελάς Κώστας Ι.
Εκδότης: The Monthly Review Imprint
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 960-88458-4-Χ
Σελίδες: 56
Σχήμα: 23χ16
Κατηγορίες: Πολιτικές επιστήμες, Παγκοσμιοποίηση
Σειρές: Όψεις της Σύγχρονης Πολιτικής

Τιμή σε ιστοσελίδες: 7.26 €

Exit mobile version