Παίζω… μουσική! Οι παιχνιδιάτορες της φλογέρας

Περιγραφή
Η πιο σύγχρονη παιδαγωγική τάση, η διαθεματική προσέγγιση του γνωστικού αντικειμένου, είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται σ’ αυτό το βιβλίο διδασκαλίας της φλογέρας. Η συγγραφέας επιλέγει εργαλεία από τη θεωρία της μουσικής, τη μουσικοκινητική αγωγή, τη λαογραφία, την ιστορία και καλεί τους μικρούς μαθητές να παίξουν, να τραγουδήσουν, να χορέψουν, να Ζωγραφίσουν. Παράλληλα με τον
έκδηλο στόχο της, που είναι η διδασκαλία της φλογέρας στα παιδιά του δημοτικού, επιτυγχάνεται και μια σειρά άδηλων στόχων: να ενσωματώσουν τα παιδιά τη γνώση που τους παρέχεται και να μάθουν να την αναπαράγουν. “Έτσι, η διδασκαλία της μουσικής γίνεται ένας τρόπος για να προωθηθεί τόσο η ατομική έκφραση όσο και η συνεργασία με τους άλλους. Η συμμετοχή στην ομάδα, η αναγνώριση της πρόθεσης των άλλων, η προσπάθεια συλλογικής έκφρασης εναλλάσσονται με την ανάληψη ατομικών πρωτοβουλιών πολύπλευρης απόδοσης της γνώσης που έχει αποκτηθεί Αυτό που τελικά προτείνει η συγγραφέας είναι μια μέθοδος για να μάθουν τα παιδιά να παίζουν φλογέρα, να διδαχτούν τις βασικές αρχές της θεωρίας της μουσικής, μ’ ένα εύκολο και αβίαστο τρόπο, παίζοντας και διασκεδάζοντας ένα ένα ή όλα μαζί υπό τους ήχους της δικής τους μουσικής. Σ’ αυτό συμβάλει και η επιμελημένη εμφάνιση του βιβλίου με την ενδιαφέρουσα εικονογράφηση που διαφοροποιείται υφολογικά ανάλογα με το περιεχόμενο της κάθε σελίδας.
Μαργαρίτα ΚουλεντιανούΗ Ελένη Τσούτσια Λουλάκη είναι μουσικοπαιδαγωγός. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και πιάνο στο Εθνικό Ωδείο καθώς και καλαμένια φλογέρα στην Ελληνική Συντεχνία Φλογεροπαικτών. Αργότερα σπούδασε φλάουτο με ράμφος και πήρε το πτυχίο της από το Ωδείο Kodaly.
Παρακολούθησε για δύο χρόνια μουσικοκινητική και ρυθμική αγωγή στα συστήματα Orff-Dalcroze, καθώς και τριετή φοίτηση στο Ελληνικό Ινστιτούτο Kodaly, και αποφοίτησε από το τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης στη διεύθυνση Χορωδίας και στο Μουσικοπαιδαγωγικό Σύστημα Kodaly. Συμμετείχε σε πολλά μουσικοκινητικά κια παιδαγωγικά σεμινάρια.
Είναι διευθυντικό μέλος της συντακτικής επιτροπής των “Ρυθμών”, έκδοση του συλλόγου ΕΣΜΑ C. Orff, όπου είναι και ενεργό μέλος.
Δίδαξε πιάνο θεωρία και σολφέζ σε ωδεία και σχολεία, καθώς και φλάουτο με ράμφος. Διδάσκει φλάουτο με ράμφος και τα μαθήματα της μουσικής προπαιδείας και προθεωρίας στο Ωδείο Kodaly από το 2000.

Συγγραφέας: Τσούτσια – Λουλάκη Ελένη
Εικονογράφος: Θαλασσινού Σοφία, Λαδά Ράνια
Εκδότης: Νικολαΐδης Μ. – Edition Orpheus
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: Μ-801150-13-4
Σελίδες: 160
Σχήμα: 28χ21
Κατηγορίες: Παρτιτούρες, Μουσικά όργανα, Μουσική – Σπουδή και διδασκαλία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 16.02 €