Πέρσες

Περιγραφή
Γιατί σύσσωμος ο λαός των ανδρών
αναβάτες και πεζοπόροι στοιβαγμένοι
σαν σμήνος από μελίσσια έχει φύγει
με του στρατού τον αρχηγό,
τη μια γη για την άλλη αφήνοντας
και τη θάλασσα περνώντας με γέφυρα
που έδεσε γιαλούς αντικριστούς.
Κρεβάτια από τον πόθο των ανδρών
με δάκρια πλημμυρίζουν,
οι Περσίδες με σιωπηρό από τον πόθο
πένθος, η καθεμιά, αφού με αγάπη,
στον πόλεμο, τον άγριο ξεπροβόδισε
άνδρα πολεμιστή,
μόνη απόμεινε, δίχως ταίρι.Αισχύλος (525 – 455 π.Χ.). Υπήρξε πολύ μεγάλος τραγικός ποιητής της αρχαίας Ελλάδας, ίσως και μεγαλύτερος απ όλους γενικά τους άλλους ομοτέχνους του. Ήταν επίσης αρχιτέκτονας, σκηνοθέτης και μουσικός. Από τα έργα του 67 χάθηκαν και μόνο 7 διασώθηκαν («Προμηθέας Δεσμώτης», «Ικέτιδες», «Πέρσες» και «Επτά επί Θήβαις», καθώς και η τριλογία του υπό τον τίτλο «Όρέστεια» που περιλαμβάνει τα μερικότερα έργα: «Αγαμέμνων», «Χοηφόροι» και «Ευμενίδες»).
Ο Αισχύλος διακρίθηκε σαν μαχητής στο Μαραθώνα και στη Σαλαμίνα. Πήρε εξάλλου, 13 πρώτα βραβεία από έργα του, εκτός από τα δεύτερα και τρίτα, που κατά καιρούς του απονεμήθηκαν σε αντίστοιχους διαγωνισμούς. Με το Αισχύλο η αρχαιοελληνική τραγωδία εξελίχθηκε, από τον αρχικό διθύραμβο, σε πολυπρόσωπη παράσταση και έφθασε στο μεσουράνημά της. Το ύφος του διακρίνεται για τη μεγαλοπρέπειά του, το όλο δε έργο του για το βάθος, την πρωτοτυπία στη μορφή και την ισχυρότατη φαντασία του μεγάλου ποιητή. Κατά γενική, σχεδόν, αναγνώριση ο Αισχύλος υπήρξε μέγας και, από κάθε άποψη, ασύγκριτος δημιουργός. Πέθανε από ατύχημα στη Γέλα της Σικελίας, σε ηλικία 70 ετών, και τάφηκε εκεί. Κατά σχετική ανεπιβεβαίωτη παράδοση, μια χελώνα, πέφτοντας στο κεφάλι του από ψηλά, τον σκότωσε. Στον τάφο του οι Σικελοί Έλληνες ανάγειραν μετά μνημείο, στο οποίο χάραξαν επίγραμμα, που το είχε φτιάξει ο ίδιος ο Αισχύλος, διαισθανόμενος ίσως πως το τέλος του πλησίαζε.

Συγγραφέας : Αισχύλος
Μεταφραστής : Βαροπούλου Ελένη
Διασκευαστής : Gotscheff Dimiter
Εκδότης : Νεφέλη
Έτος έκδοσης : 2009
ISBN : 960-211-930-6
Σελίδες : 68
Σχήμα : 20χ12
Κατηγορίες : Ελληνικό δράμα (Τραγωδία)
Σειρές : Παράσταση

Τιμή σε ιστοσελίδες: 7.73 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.