Πάρνηθα

Περιγραφή
Η Πάρνηθα έχει συμβολικό χαρακτήρα για τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Τα ελατοδάση, οι χαράδρες, ο Εθνικός Δρυμός, τα ελάφια, οι πολυάριθμες πηγές της υποστασιοποιούν τις έννοιες της άγριας φύσης σε απόσταση αναπνοής από την τσιμεντοποιημένη μεγαλούπολη. Γι’ αυτό και η φωτιά του 2007 είχε μεγάλο ψυχολογικό αντίκτυπο στους Αθηναίους. Ωστόσο, το μεγαλύτερο λάθος μετά από μια φυσική καταστροφή είναι να πει κανείς, το βουνού έγινε χάλια, δεν ξαναπατάω. Η Πάρνηθα μετά τη φωτιά είναι όπως ένας ασθενής: θέλει περισσότερη αγάπη και φροντίδα από ό,τι παλιότερα. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας που αγαπούν την Πάρνηθα. Και όχι μόνο δεν την εγκατέλειψαν αλλά ενέτειναν και τις δραστηριότητες τους στο βουνό. Νέα μονοπάτια διανοίχθηκαν, πολλά συντηρήθηκαν και απέκτησαν νέα βελτιωμένη σήμανση. Τις εξελίξεις αυτές παρουσιάζει η νέα (5η) έκδοση του χάρτη της Πάρνηθας, όπου αποτυπώνεται η έκταση του καμένου αλλά και όλες τις εξελίξεις στην μεγάλη -ευτυχώς- εναπονείνασα δασωμένη έκταση Ο χάρτης είναι τυπωμένος στο νέο συνθετικό χαρτί Polyart με αποσπώμενο χαρτονένιο εξώφυλλο.
Η σειρά “Topo” αποτελεί το τελευταίο βήμα στη μακρόχρονη πορεία εξέλιξης των χαρτογραφικών εργασιών της “Ανάβασης”.
Η σειρά “Τopo” περιλαμβάνει χάρτες σε κλίμακες 1:100.000, 1:50.000, 1:25.000 και 1:10.000. Οι χάρτες είναι κατασκευασμένοι στο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87), το εθνικό γεωδαιτικό σύστημα που εφαρμόστηκε για να καλύψει τις ανάγκες των μεγάλων προγραμμάτων κτηματογράφησης και χαρτογράφησης της χώρας.
Θεωρώντας ότι ο χάρτης είναι ένα εργαλείο από το οποίο κάποιες φορές εξαρτάται η ασφάλεια του χρήστη, η “Ανάβαση” προσπαθεί να προσφέρει το καλύτερο και ακριβέστερo χαρτογραφικό υλικό. Έτσι όλες οι εργασίες (κατασκευή των υποβάθρων, συλλογή και αποτύπωση των στοιχείων πεδίου, τελική χαρτοσύνθεση) γίνονται με καθορισμένες και αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και πιστότητας, που εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια για τις συγκεκριμένες κλίμακες.
Στη σειρά “Topo” της “Ανάβασης” εμφανίζονται δύο συστήματα συντεταγμένων:
-O κάναβος τετραγωνισμού ανά 1 χλμ. στο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς. Είναι ένα πλήρες ορθογώνιο πλέγμα (πορτοκαλί γραμμές). Οι προβολικές συντεταγμένες του ΕΓΣΑ, είναι εκφρασμένες σε μέτρα.
-Oι σταυροί των γεωγραφικών συντεταγμένων ανά 1 πρώτο λεπτό στο WGS84. Είναι τα σημεία τομής μεσημβρινών-παραλλήλων του παγκόσμιου γεωδαιτικού συστήματος αναφοράς που έχουν προβληθεί πάνω στο χάρτη.
Αν χρησιμοποιείτε το χάρτη σε συνδυασμό με GPS μπορείτε να εντοπίζετε τη θέση σας βάσει των συντεταγμένων που σας δίνει το GPS χωρίς να του αλλάξετε καμία ρύθμιση.

Συγγραφέας: Αδαμακόπουλος Τριαντάφυλλος, Ματσούκα Πηνελόπη
Εκδότης: Ανάβαση
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 960-8195-55-1
Σελίδες:
Σχήμα: 23χ12
Κατηγορίες: Ελλάς – Χάρτες
Σειρές: Topo 25, Greece: Attica

Τιμή σε ιστοσελίδες: 5.60 €