Πάθος ενότητας

Περιγραφή
Η παρούσα μελέτη παρακολουθεί τα τεκταινόμενα γύρω από την επίσκεψη του μακαριστού Επισκόπου Ρώμης Ιωάννη – Παύλου Β΄το 2001, στα πλαίσια των ιωβηλαϊκού του προσκυνήματος στα βήματα του Αποστόλου Παύλου. Εκθέτονται τα όσα διαμείφθησαν, γράφτηκαν και καταγράφηκαν από τον Ιούνιο του 1999 έως το Δεκέμβριο του 2001, μέσα από τις προσβάσιμες αρχειακές πηγές, τα δημοσιεύματα του ελληνικού και του ξένου Τύπου, τις εισηγήσεις και μελέτες που αναφέρονται στο θέμα.
Για την πληρέστερη προσέγγιση του ιστορικού γεγονότος της επίσκεψης του Πάπα στην Αθήνα, παρουσιάζονται τα λιγότερο γνωστά στην Ελλάδα κείμενα για το Μεγάλο Ιωβηλαίο του Έτους 2000 το οποίο είναι ο πραγματικός ορίζοντας ένταξης αυτού του ταξιδιού.
Για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου έγινε έρευνα αρχειακού χαρακτήρα σε πολλές δεκάδες έγγραφα, εκθέσεις, εισηγήσεις και μελέτες, στα 600 περίπου άρθρα και ρεπορτάζ των εντύπων, στις δεκάδες τηλεοπτικές εκπομπές πριν και μετά την επίσκεψη. Για την ανασύνθεση του κλίματος των γεγονότων εκείνης της περιόδου θεωρήθηκε ότι συνεργεί και η παράθεση φωτογραφιών, σκίτσων και σχεδίων από δημοσιεύματα της εποχής. […]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)Ο π. Ιωάννης Ασημάκης σπούδασε φιλοσοφία και θεολογία στην Πάδοβα (1987-1992). Την περίοδο 1993-2000 εργάστηκε ως κληρικός της Καθολικής Επισκοπής Σύρου στην Ερμούπολη και την Άνω Σύρο. Εργάστηκε επίσης ως καθολικός θεολόγος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ασχολήθηκε με το Κέντρο Ιστορικών Μελετών της Καθολικής Επισκοπής Σύρου (ΚΙΜΚΕΣ). Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές συστηματικής θεολογίας στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης (2000-2002) και συνέχισε την εκπαίδευσή του στην εκκλησιολογία με την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής (2004).
Σήμερα είναι αρχιερατικός επίτροπος της Καθολικής Εκκλησιάς Βορείου Ελλάδος (Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης) και καθηγητής δογματικής θεολογίας στο Ινστιτούτο Οικουμενικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Antonianum της Ρώμης. Από το 2006 διευθύνει τη σειρά εκδόσεων καθολικής θεολογίας στα ελληνικά, “Analecta Theologica”. Κυριότερα έργα του:
“Greci famosi a Padova” (Padova 1991), “Ιστορία της ενορίας Αγ. Σεβαστιανού 1829-1999” (Ερμούπολη 1999), “Oltre le forme: per una ecclesiologia ecumenical” (Vinenza 2004), “Έκρηξη ευσπλαχνίας και φαντασία αγάπης: 4 διαστάσεις της Ευχαριστίας” (Θεσσαλονική 2006).

Συγγραφέας: Ασημάκης Ιωάννης
Εκδότης: Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης
Έτος έκδοσης: 2010
ISBN: 960-99555-0-9
Σελίδες: 350
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Εκκλησιαστική ιστορία, Αρχεία, Καθολική Εκκλησία
Σειρές: Analecta Theologica, Analecta Historica

Τιμή σε ιστοσελίδες: 18.96 €