Ο υπολοχαγός του Ίνισμορ

Περιγραφή
Μπορείς να μιλήσεις σήμερα για τη διαστροφή των αξιών όπως εκφράζεται στον πολιτικό εξτρεμισμό ή την τρομοκρατία, σήμερα που το λόγο περί τρομοκρατίας τον μονοπωλεί ο Μπους και οι συν αυτώ;
Αυτό το δίλημμα αντιμετώπισα όταν ήρθε η ώρα να ανεβάσω τον “Υπολοχαγό του Ίνισμορ” του Μάρτιν Μακ Ντόνα, έργο που είχα διαλέξει τον Απρίλιο του 2001, τότε που πρωτοπαίχτηκε στο Στράτφορντ, πριν δηλαδή από την 11η Σεπτέμβρη και φυσικά πολύ πριν από τη δίκη της 17Ν.
Υπάρχουν εποχές που μιλώντας για κάποια θέματα κινδυνεύεις να ταυτιστείς με εκείνους που καθόλου δε θα ήθελες: δύσκολο να μιλήσεις για σταλινισμό την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, δύσκολο να διαφοροποιηθείς από τον Μιλόσεβιτς και τον Κάρατζιτς όταν ισοπεδωνόταν η Γιουγκοσλαβία. Αν όμως ονειρεύεσαι έναν κόσμο με λιγότερη βία (απ’ όποια πλευρά κι αν ασκείται), τότε πρέπει να πας αντίθετα στο ρεύμα, ακόμα και το ρεύμα των φίλων σου, χωρίς να αυτολογοκρίνεσαι. Κι ένα θέατρο σαν το δικό μας, που την ίδια χρονιά ανεβάζει ένα έργο για τη Νικαράγουα και τους Σαντινίστας, ένα έργο με αποκλειστικά Αλβανούς συντελεστές κι ένα έργο για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, έχει δικαίωμα να μιλήσει και για θέματα επικίνδυνα (χρήσιμα όμως για διάλογο), όπως η τρομοκρατία, που σε καμιά περίπτωση δεν τα έχουμε εκχωρήσει στους αρχιτρομοκράτες.
Ένας λόγος παραπάνω είναι το χιούμορ του έργου, το μαύρο χιούμορ του: όσο πιο άγρια και αιματηρή εξελίσσεται η δράση, τόσο πιο κωμική γίνεται. Και πιστεύω πως το να γελάς για πράγματα και σε αφορούν και σε πονούν σε βοηθάει να στοχάζεσαι νηφάλια για τον κόσμο που ζούμε.
Βαγγέλης ΘεοδωρόπουλοςΟ Μάρτιν ΜακΝτόνα είναι ένας από τους σημαντικότερους βρετανούς συγγραφείς και σκηνοθέτες της νεώτερης γενιάς. Τα έργα του, αν και ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με την απεικόνιση της ακραίας βίας των καιρών μας, έχουν κερδίσει την αγάπη του θεατρόφιλου κοινού και πολυάριθμα βραβεία. Γεννήθηκε στο Λονδίνο, στις 26 Μαρτίου 1970, από ιρλανδούς γονείς και μεγάλωσε σε μια κοινότητα με ισχυρό το ιρλανδικό στοιχείο. Απέρριψε νωρίς την παραδοσιακή εκπαίδευση, εγκατέλειψε το σχολείο στα 16 του και άρχισε να γράφει. Αρχικά έγραψε 22 έργα για το ραδιόφωνο (απορρίφθηκαν όλα από το BBC) και αρκετά σενάρια. Γνώρισε όμως την επιτυχία μόνον όταν στράφηκε στη συγγραφή θεατρικών έργων. Έγινε γνωστός σε ηλικία 25 χρόνων με το έργο “Η βασίλισσα ομορφιάς του Λινέιν” (1996). Το έργο, που κέρδισε τέσσερα βραβεία Τόνι, παρουσιάστηκε σε μια εποχή που κυριαρχούσε το λεγόμενο In-Yer-Face Theatre, ένα είδος που ερευνά τη σύγχρονη ζωή με επιθετικό, βίαιο και ασυμβίβαστο τρόπο. Ο ΜακΝτόνα συγκρίθηκε με συγγραφείς όπως η Σάρα Κέιν και ο Μαρκ Ρέιβενχιλ, των οποίων τα έργα αναστάτωσαν και προκάλεσαν το κοινό. Ο ΜακΝτόνα ασχολήθηκε μ’ αυτή τη θεματολογία και στα δύο επόμενα έργα του, που μαζί με το πρώτο ανήκουν στην “Τριλογία της Κοννεμάρα”: “Το κρανίο της Κοννεμάρα” (1997) και “Άγρια Δύση” (2001). Ακολούθησε η “Τριλογία των Νησιών Άραν”: “Ο σακάτης του Ίνισμαν” (1997), “Ο υπολοχαγός του Ίνισμορ” (2001) και “Τα ξωτικά του Ινισίερ”. Το έργο του, “Ο πουπουλένιος”, παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας το Νοέμβριο του 2003. Το έργο τιμήθηκε με το βραβείο Ολίβιε καλύτερου νέου θεατρικού έργου και ήταν υποψήφιο για βραβείο Τόνι. Ο ΜακΝτόνα είναι ο μόνος συγγραφέας μετά τον Σαίξπηρ που είδε να ανεβαίνουν στο Λονδίνο μέσα στην ίδια χρονιά τέσσερα έργα του. Το 2004, πέρασε με επιτυχία στον κινηματογράφο, γράφοντας και σκηνοθετώντας την ταινία μικρού μήκους “Six Shooter”, με τον Brendan Gleeson, η οποία βραβεύτηκε με Όσκαρ. Ακολούθησε η μεγάλου μήκους ταινία “In Bruges” (σεν.-σκην.), το 2008 (ελλ. τίτλος “Αποστολή στη Μπριζ”), με πρωταγωνιστές τους Colin Farell, Brendan Gleeson και Ralph Fiennes.

Συγγραφέας: McDonagh Martin 1970-
Μεταφραστής: Κιούσης Δημήτρης, Σωτηριάδου Κοραλία
Φωτογράφος: Τασσούλας Νίκος
Επιμελητής: Σωτηριάδου Κοραλία
Φορέας: Παπαλέξη Μαρία
Εκδότης: Θέατρο του Νέου Κόσμου/ Νέα Σκηνή Τέχνης
Έτος έκδοσης: 2003
ISBN:
Σελίδες: 108
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Αγγλικά θεατρικά έργα, Ιρλανδικά θεατρικά έργα
Σειρές: Χειμερινή Περίοδος 2003 – 2004

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.27 €