Ο Τσε Γκεβάρα και η επανάσταση στην Κούβα

Περιγραφή
Με αφορμή τα 60 χρόνια από την επανάσταση στην Κούβα το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο προχωράει στη δεύτερη έκδοση του πολύ χρήσιμου βιβλίου “Ο Τσε Γκεβάρα και η Επανάσταση στην Κούβα”, μετά τη γρήγορη εξάντληση της πρώτης έκδοσης. Το βιβλίο αποτελεί μια πολύ καλή πολιτική βιογραφία του Τσε και ταυτόχρονα μια πολύ καλή ιστορία της κουβανέζικης επανάστασης.
Οι εργάτες και οι αγρότες στη Βραζιλία, στην Αργεντινή, στη Βενεζουέλα, όταν βγαίνουν στους δρόμους σήμερα κρατούν στα χέρια τους πλακάτ με τη φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα. Η εικόνα του Τσε είναι παρούσα σε κάθε αντιπολεμική και αντικαπιταλιστική κινητοποίηση – στις σημαίες, τα μαντήλια και τις μπλούζες των διαδηλωτών στο Σιάτλ και τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και τη Γένοβα, την Αθήνα και τη Βηρυτό, την Τζακάρτα και τη Σεούλ.
Αυτή η νέα γενιά ακτιβιστών, ξέρει πολύ λίγα για τον Τσε. Αλλά αναγνωρίζει αμέσως στην φιγούρα αυτού του προσώπου με τον μπερέ και τα αραιά γένια, μια συμβολική δύναμη. Τη δύναμη της εξέγερσης ενάντια στο σύστημα του πολέμου, του ρατσισμού, της εκμετάλλευσης.
Ποιος ήταν ο Τσε; Το βιβλίο του Μάικ Γκονζάλες είναι μια πολιτική βιογραφία του Γκεβάρα και μια ιστορία της κουβανέζικης επανάστασης, με την οποία ταυτίστηκε. Απαλλαγμένο από αγιογραφίες και ύμνους, επιχειρεί να αναλύσει την πορεία του επαναστάτη αντάρτη, την προσφορά του, αλλά και τις βαθύτερες αιτίες και τα λάθη που οδήγησαν στην αποτυχία και το τραγικό του τέλος στα βουνά της Βολιβίας.
Ο Τσε είναι σύμβολο ασυμβίβαστης σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό, ηρωικής επαναστατικής αυτοθυσίας, αγνής αφοσίωσης στον στόχο της αλλαγής. Όμως ο κόσμος δεν αλλάζει από ήρωες, αλλά από απλούς ανθρώπους που χρειάζονται τα διδάγματα από την εμπειρία του παρελθόντος – και τα θετικά και τ’ αρνητικά. Και η ιστορία του Τσε έχει να δώσει πολλά τέτοια διδάγματα. Στο κάτω κάτω, η εικόνα του δεν ανήκει σε κανένα κράτος, αλλά στα εκατομμύρια των νέων ανθρώπων του αντιπολεμικού και αντικαπιταλιστικού κινήματος που παλεύουν, όπως εκείνος, για “έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός”.
Ο Μάικ Γκονζάλες είναι λέκτορας στο τμήμα ισπανικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Έχει στο ενεργητικό του πολλά άρθρα και αναλύσεις για τα πολιτικά ζητήματα της Λατινικής Αμερικής. Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο του “Ο Τσε Γκεβάρα και η επανάσταση στην Κούβα” από τις εκδόσεις “Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο”. Γράφει τακτικά στο περιοδικό International Socialist Journal και είναι μέλος του Socialist Worker Party στην Βρετανία.

Συγγραφέας: Gonzalez Mike
Μεταφραστής: Κυρίλλου Δήμητρα, Μυστακίδου Μαριάνθη, Πίττας Κώστας, Φεσσά Μάριον
Επιμελητής: Πίττας Κώστας
Εκδότης: Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-7967-46-1
Σελίδες: 168
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Επαναστάσεις, Βιογραφίες, Κούβα – Ιστορία, Πολιτική – Κούβα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.80 €