Ο στοχαστής του Μαρουσιού

Περιγραφή
Στο βιβλίο της Μαρίας Καραβία “Ο στοχαστής του Μαρουσίου” καταγράφονται σκέψεις, εκμυστηρεύσεις και συνομιλίες με τον ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη για την τέχνη, το θέατρο, τα αστικά σαλόνια της Αθήνας και του Πειραιά, τα γράμματα της Εκκλησίας, αλλά και τους παλαιούς “ναούς” του ρεμπέτικου στην οδό Δώρου στην Ομόνοια, όπου γνώρισε “ιερά τέρατα” του λαϊκού τραγουδιού όπως τη Ρόζα Εσκενάζι και τον Τσιτσάνη.
Προσωπική προσέγγιση ενός μεγάλου καλλιτέχνη, ευλαβική αναφορά για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, ανακαλεί τον Τσαρούχη τις μεταμεσονύκτιες ώρες στα παρισινά καφενεία την εποχή της δικτατορίας, παρακολουθεί τους στοχασμούς του μπροστά στους μεγάλους δασκάλους στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου και σε μοναχικές ώρες κάτω από τα πεύκα του κήπου του στο Μαρούσι, ζωντανεύει τις αντιδράσεις του για την καταστροφή του περιβάλλοντος, την εξαφάνιση των νεοκλασσικών σπιτιών της Αθήνας και τα ειρωνικά του σχόλια για τα κακώς κείμενα της σύγχρονης ελληνικής ζωής. Το βιβλίο εικονογραφείται με 65 σπάνιες φωτογραφίες του ζωγράφου που αρχίζουν από τα παιδικά του χρόνια, τις θρυλικές μεταμφιέσεις του στην Κατοχή που είχαν θαυμάσει η Κοτοπούλη και η Παπαδάκη σε παραστάσεις που δίνονταν για την ενίσχυση του ΕΑΜ, ως τα τελευταία χρόνια της ζωής του που, ντυμένος στα άσπρα γινόταν με τη φωτογένεια και το πνεύμα του, στόχος των φωτογράφων όπου κι αν εμφανιζόταν.Η Μαρία Καραβία έχει ταξιδέψει πολλές φορές σε χώρες της Ανατολής, όπως στην Ινδία και την Ταϋλάνδη, την Κίνα και όλες σχεδόν τις χώρες της Μέσης Ανατολής, καλύπτοντας δημοσιογραφικές αποστολές των εφημερίδων Καθημερινή, Μεσημβρινή και του προδικτατορικού περιοδικού Εικόνες, έντυπα στα οποία εργάστηκε από την αρχή της σταδιοδρομίας της. Έχει σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης και, παράλληλα με τη δουλειά της σε εφημερίδες και περιοδικά, έχει εργαστεί στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στην Ελληνική Τηλεόραση 1, όπου από το 1975 έως το 1987 ήταν υπεύθυνη για τον προγραμματισμό, την έρευνα και την παρουσίαση των εκπομπών Εικόνες και Εικαστικά. Στο διάστημα της δικτατορίας έζησε στο Λονδίνο και εργάστηκε στην Ελληνική Υπηρεσία του B.B.C. Έως το 1997, έγραφε χρονογράφημα στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Καθημερινή.
Το 1966, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Γιώργο Εμιρζά, πραγματοποίησε για την ΕΤ 1 την τετράωρη τηλεοπτική σειρά Οδησσός, η λησμονημένη πατρίδα, την πρώτη εκτενή έρευνα που έγινε για τον ελληνισμό της περιοχής. Η μελέτη-λεύκωμα της Οδησσού κυκλοφόρησε στις Εκδόσεις Άγρα το 1998.

Συγγραφέας: Καραβία Μαρία
Εκδότης: Καπόν
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-6878-23-6
Σελίδες: 143
Κατηγορίες: Ζωγράφοι, Έλληνες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 22.07 €