Ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων στην πολιτική ζωή της Τουρκίας και της Ελλάδας

Περιγραφή

Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η κατανόηση των γεγονότων που προηγήθηκαν και οδήγησαν την Τουρκία αλλά και την Ελλάδα να επιλέξουν ένα διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης των πολιτικο-στρατιωτικών τους σχέσεων κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Η μεταπολεμική περίοδος, 1945-1980, αποτελεί κομβικό σημείο στην πορεία και το είδος ανάπτυξης των σχέσεων στρατού και πολιτείας στα δύο αυτά κράτη. Στην περίπτωση της Τουρκίας, οι ένοπλες δυνάμεις κατόρθωσαν να πειραματιστούν με τη λειτουργία του πολυκομματικού πολιτικού συστήματος και να εξαγάγουν συμπεράσματα που θα τους ωφελούσαν στην προσπάθεια διαιώνισης της πολιτικής τους ηγεμονίας. Αντίθετα, στην περίπτωση της Ελλάδας, η Χούντα των Συνταγματαρχών άθελά της συνέβαλε στη μείωση του μίσους που χώριζε τον πολιτικό κόσμο της χώρας από την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου και στην επικράτηση των πολιτικών ηγετών έναντι των στρατιωτικών. […]

Ο Γεράσιμος Καραμπελιάς πραγματοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των σπουδών του στην Αμερική (ΒΑ και ΜΑ) και έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά όπως το Mediterranean Quarterly και το Middle Eastern Studies, καθώς και σε ξενόγλωσσα βιβλία. Σήμερα διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Συγγραφέας : Καραμπελιάς Γεράσιμος
Εκδότης : Ελληνικά Γράμματα
Έτος έκδοσης : 2001
ISBN : 960-393-701-0
Σελίδες : 499
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Πολιτική – Ελλάς, Ελλάς – Σχέσεις – Τουρκία, Πολιτική – Τουρκία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 23.33 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.