Ο Πάππος ο Αλεξανδρεύς και τα μαθηματικά της ύστερης αρχαιότητας

Περιγραφή
Ο Πάππος ο Αλεξανδρεύς υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μαθηματικές μορφές του 4ου μ.Χ. αιώνα. Τι γνωρίζουμε σήμερα γι’ αυτόν; Από το τεράστιο και πολύμοχθο έργο του, ελάχιστα σώζονται. Στην βιβλιοθήκη του Βατικανού βρίσκεται το κύριο χειρόγραφο της «Συναγωγής» του, σε οκτώ βιβλία, τουλάχιστον από το 1266. Ο φυσικός φιλόσοφος Βιτέλο, φαίνεται να αντέγραψε τον Πάππο, αφού ορισμένες θεωρίες του μοιάζουν σκανδαλωδώς με τα συμπεράσματα του έκτου βιβλίου της «Συναγωγής». Ο Ιταλός Πιέτρο ντελα Φραντσέσκα περιγράφει την κατασκευή ορισμένων ημικανονικών στερεών που κατά τα άλλα είναι γνωστά μόνο από το πέμπτο βιβλίο της «Συναγωγής». Το 1637 ο Ντεκάρτ βασίστηκε στο έβδομο βιβλίο της «Συναγωγής» για να γράψει τη «Γεωμετρία» του…
Το παρόν βιβλίο, ένα από τα ελάχιστα βιβλία που πραγματεύονται εκτενώς τα μαθηματικά της Ύστερης Αρχαιότητας, είναι μια αναλυτική μελέτη ενός από τα σημαντικότερα μαθηματικά κείμενα της αρχαιότητας, της «Συναγωγής» του Πάππου.Η Σεραφίνα Κουόμο είναι ερευνήτρια στο κολέγιο Κράιστ του Κέμπριτζ. Απέκτησε μεταδιδακτορικό στην ιστορία των μαθηματικών από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Βερολίνου και υπήρξε επί έναν χρόνο βοηθός καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας του πανεπιστημίου της Αϊόβα.

Συγγραφέας : Cuomo Serafina
Μεταφραστής : Κουσουνέλος Γιώργος
Επιμελητής : Κεκροπούλου Ελένη
Εκδότης : Ενάλιος
Έτος έκδοσης : 2004
ISBN : 960-536-131-0
Σελίδες : 308
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Μαθηματικά – Ιστορία
Σειρές : Η Επιστήμη στην Αρχαιότητα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.73 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.