Ο Μυλοπόταμος Δράμας

Περιγραφή
Μελέτη που αναφέρεται στην κοινότητα Μυλοποτάμου Δράμας από την ίδρυση του οικισμού και την εκεί εγκατάσταση των προσφύγων ως τις μέρες μας. Ειδικά κεφάλαια αφιερώνονται στην τοπογραφία και το φυσικό περιβάλλον του δημοτικού διαμερίσματος και σε ζητήματα διοικητικά, δημογραφικά, εκκλησιαστικά, σχολικά, οικονομικά, λαογραφικά, γλωσσικά, κ.ά. Το βιβλίο είναι το δεύτερο στη σειρά των εκδόσεων της Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. που αφιερώνεται στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Δράμας.
“Ένα νέο βιβλίο έρχεται να προστεθεί στις εκδόσεις της Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. και να εμπλουτίσει τη δραμινή βιβλιογραφία. Ο δάσκαλος και λαογράφος κ. Σάββας Παπαδόπουλος, μετά την ιστορική και λαογραφική μελέτη του για τον Μαυρόβατο Δράμας, η οποία εκδόθηκε μέσα στο 2001, μας δίνει μια νέα αξιόλογη εργασία του. Πρόκειται για το βιβλίο “Ο Μυλοπόταμος Δράμας”, στο οποίο εξετάζεται η ιστορική διασρομή ενός ακόμη δημοτικού διαμερίσματος. Φιλοδοξία μας είναι, με την ολοκλήρωση της σειράς αυτής, να υπάρχει στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου από μια τέτοια μελέτη για το καθένα από τα δώδεκα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου μας. Η σοβαρότητα της προσπάθειας αυτής θα απαιτήσει χρόνο και υπομονή. Η Δράμα έχει ιστορία και θα την αναδείξουμε.”
Μαργαρίτης Τζίμας
(πρ.) Δήμαρχος Δράμας, πρόεδρος της Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. Γεννήθηκε το 1928 στο Μαυρόβατο (π. Καράτσαλι) Δράμας από γονείς καταγόμενους από το Καρακούρτ Καρς. Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Αρρένων Δράμας σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρουπόλεως. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1962-1964) και πήρε πτυχίο από την Πάντειο το 1978. Υπηρέτησε από το 1951 σε δημοτικά σχολεία του ν. Δράμας και από το 1972 της Θεσσαλονίκης. Το 1985 συνταξιοδοτήθηκε. Διετέλεσε πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Δράμας (21 Ιανουαρίου – Νοέμβριο 1967). Ταξίδεψε δύο φορές στον Πόντο (1982 και 1989) και στην Τσάλκα της Γεωργίας (1989) για εθνογραφική και λαογραφική έρευνα. Από νωρίς επίσης επιδόθηκε στην έρευνα ψυχοπαιδαγωγικών ζητημάτων. Καρπός αυτών των ερευνών υπήρξε το πλήθος εισηγήσεων και ομιλιών του σε επιστημονικά συνέδρια, σεμινάρια, στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, καθώς και δημοσιεύματα σε εφημερίδες και περιοδικά. Είναι παντρεμένος και έχει 3 παιδιά.

Συγγραφέας: Παπαδόπουλος Σάββας Π.
Εκδότης: Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Δράμας
Έτος έκδοσης: 2002
ISBN: 960-87142-9-Χ
Σελίδες: 297
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Δράμα – Ιστορία , Λαογραφία, Ελληνική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 8.90 €