Ο Μιράντα στην Ελλάδα

Περιγραφή
Το ημερολόγιο του πρώτου Λατινο-Αμερικάνου που επισκέφθηκε την Ελλάδα.
Είναι αναμφισβήτητο ότι εξαιρετικοί άνθρωποι όπως ο Φρανσίσκο ντε Μιράντα εμφανίζονται σπάνια στο πέρασμα της ιστορίας της ανθρωπότητας.
Ο πρόδρομος της Λατινοαμερικάνικης ανεξαρτησίας, μεγάλος Στρατηγός Φρανσίσκο ντε Μιράντα ήταν ο πρώτος πολίτης της αμερικάνικης ηπείρου που επισκέφτηκε τον ελληνικό χώρο, το 1786, θέλοντας να εμπλουτίσει τα διαβάσματά του με τη ζωντανή επαφή με πολλά στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού των ελληνικών, μυκηναϊκών και μινωικών λαών, που είναι οι πρόγονοι του δυτικού πολιτισμού.
Το ανα χείρας βιβλίο παρουσιάζει τη μετάφραση του ημερολογίου που κράτησε ο Μιράντα κατά την τρίμηνη παραμονή του στην Ελλάδα, στη διάρκεια της οποίας πέρασε από πολλά μέρη και επισκέφτηκε τους σημαντικότερους ιστορικούς τόπους όπου πραγματοποιήθηκαν οι πιο σπουδαίες απελευθερωτικές πράξεις αυτής της χώρας.
Το βιβλίο εκδόθηκε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα.Ο Φρανσίσκο ντε Μιράντα γεννήθηκε στο Καράκας, στις 28 Μαρτίου του 1750, και πέθανε στο Σαν Φερνάντο, στην επαρχία Κάντιθ της Ισπανίας, στις 14 Ιουλίου του 1816. Ήταν ο πιο διεθνής Βενεζουελάνος, αγωνίστηκε στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Αφρική και πήρε μέρος στα τρία μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα της εποχής του: την Ανεξαρτησία των ΗΠΑ, τη Γαλλική Επανάσταση και την Λατινοαμερικανική ανεξαρτησία.
Στην Ελλάδα ταξίδεψε με την πρόθεση να αποκτήσει γνώσεις για τον αγώνα προς την ελευθερία, που αργότερα μετέφερε στην ήπειρο του, και έτσι θεωρείται ο πρώτος Αμερικάνος που πάτησε σε ελληνική γη. Στις 16 Μαΐου του 1876 πήγε στην Πάτρα και παρέμεινε στην Ελλάδα τρεις μήνες. Ο Μιράντα έβλεπε την Ελλάδα ως την ιερή κοιτίδα της ελευθερίας, του ανθρωπισμού, των επιστημών, της δημοκρατίας, των στρατιωτικών τεχνών, της ναυτιλίας, της ιατρικής, των μαθηματικών, της καλλιέργειας του πνεύματος, της ομορφιάς, της ποίησης και άλλων πολλών δεξιοτήτων που αναπτύχθηκαν από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
Την εποχή της άφιξης του, η Ελλάδα ήταν υπό οθωμανική κατοχή από το 1453 και τον απασχόλησε να χαρακτηρίσει τη στάση μιας κοινωνίας εισβολέων, καταπιεστικής, και τυραννικής, όπως την περιέγραψε στο ημερολόγιο του, πάνω σε ένα λαό ταπεινό, ευαίσθητο, ενωμένο, φιλικό, αγαπητό που είχε τη μουσική μέσα του, μεταξύ πολλών άλλων προτερημάτων που κατείχε.
Επίσης τον ενδιέφερε να γνωρίσει τις λεπτομέρειες, το έδαφος, και τις στρατιωτικές στρατηγικές, ενός απεριόριστου αριθμού μαχών ανάμεσα στους Έλληνες και τους ξένους εισβολείς, όπως ήταν μεταξύ άλλων η μάχη της Σαλαμίνας και η μάχη του Μαραθώνα.

Συγγραφέας: Miranda Francisco de
Εκδότης: ΚΨΜ
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-6750-26-4
Σελίδες: 108
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Προσωπικές αφηγήσεις – Μαρτυρίες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 6.49 €