Ο Λακάν και το πολιτικό

Περιγραφή
Πέρα από τη συνεισφορά του στον θεωρητικό και κλινικό αναπροσανατολισμό της ψυχανάλυσης, το έργο του Ζακ Λακάν επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τη σύγχρονη φιλοσοφία, αλλά και τις κοινωνικές επιστήμες.
Συνδυάζοντας μια συνοπτική παρουσίαση του λακανικού εννοιολογικού οπλοστασίου με μια συστηματική αξιολόγηση της σημασίας του για τη σύγχρονη πολιτική θεωρία, «Ο Λακάν και το πολιτικό» αναδεικνύει τη ριζοσπαστική οπτική του Γάλλου στοχαστή πάνω στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο. Παράλληλα, οριοθετεί τη συμβολή του σ’ ένα θεωρητικό στερέωμα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αποδόμηση, τη θεωρία του λόγου, την κοινωνιολογία του ρίσκου και τις ουτοπικές σπουδές.
Υποστηρίζει ότι η σκέψη του Λακάν μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για να επαναπροσδιοριστούν σημαντικές πλευρές της κοινωνικής και πολιτικής ανάλυσης, αλλά και ότι μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάδειξη του ριζοσπαστικού δυναμικού της σύγχρονης δημοκρατίας.
«Ο Λακάν και το πολιτικό προσφέρει τόσο μια ενδελεχή και διαυγή παρουσίαση των βασικότερων λακανικών εννοιών όσο και την πλέον οξυδερκή και ανανεωτική μέχρι σήμερα προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν στην μελέτη των σύγχρονων κοινωνικών και πολιτικών φαινομένων.»
(Ernesto Laclau)Ο Γιάννης Σταυρακάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε πολιτική επιστήμη στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (MA) στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Essex, από όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα στο πλαίσιο του προγράμματος για την «Ιδεολογία και την Ανάλυση Λόγου» (Ideology and Discourse Analysis Program). Ο τίτλος της διδακτορικής του διατριβής ήταν «New Directions in the Theory of Ideology and the Case of Green Ideology». Στη συνέχεια εργάστηκε στα Πανεπιστήμια του Essex και του Nottingham και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ άρχισε να διδάσκει στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2006, με γνωστικό αντικείμενο «Ανάλυση του πολιτικού λόγου». Σήμερα κατέχει τη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή στο ίδιο Τμήμα. Ασχολείται ερευνητικά με τη σύγχρονη πολιτική θεωρία (με έμφαση στις ψυχαναλυτικές και μετα-στρουκτουραλιστικές προσεγγίσεις) και με την ανάλυση της ιδεολογίας και του πολιτικού λόγου στις κοινωνίες της ύστερης νεωτερικότητας (με έμφαση στη μελέτη της πολιτικής οικολογίας, του λαϊκισμού, της μετα-δημοκρατίας, αλλά και των σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών). Συμμετέχει στις συντακτικές επιτροπές των περιοδικών «Σύγχρονα Θέματα», «Journal for Lacanian Studies», «Subjectivity», «Psychoanalysis, Culture and Society», «Synthesis». Στις κυριότερες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται οι μονογραφίες «Lacan and the Political» (Routledge, 1999· ελλ. μτφρ. Ψυχογιός, 2008) και «The Lacanian Left» (Edinburgh University Press/State University of New York Press, 2007), ενώ έχει (συν)επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους «Φύση, κοινωνία και πολιτική» (Νήσος, 1997), «Discourse Theory and Political Analysis» (Manchester University Press, 2000), «Lacan & Science» (Karnac, 2002), «Όψεις λογοκρισίας στην Ελλάδα» (Νεφέλη, 2008) και «Το πολιτικό στη σύγχρονη τέχνη» (Εκκρεμές, 2008). Είναι επίσης εκ των συγγραφέων των μελετών «Φύση, κοινωνία, επιστήμη στην εποχή των «τρελών αγελάδων»: διακινδύνευση και αβεβαιότητα» (Νεφέλη, 1999) και «Νεολαία: ο αστάθμητος παράγοντας;» (Πολύτροπον, 2008).

Συγγραφέας : Σταυρακάκης Γιάννης
Μεταφραστής : Κιουπκιολής Αλέξανδρος
Υπεύθυνος Σειράς : Σκολίδης Βλάσης
Εκδότης : Ψυχογιός
Έτος έκδοσης : 2008
ISBN : 960-453-196-4
Σελίδες : 294
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Ψυχανάλυση, Πολιτικές επιστήμες
Σειρές : Ψυχαναλυτικός Λόγος

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.00 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.