Ο κώδικας Provenzano

Περιγραφή
«Δεν ξέρετε τι κάνετε», μουρμούρισε ο Μπερνάρντο Προβεντσάνο στους αστυνομικούς που του περνούσαν χειροπέδες μέσα στο άντρο του, στο Κορλεόνε, στη Μοντάνια ντέι Καβάλι, στις 11 Απριλίου 2006, μετά από 43 χρόνια φυγοδικίας. Η ώρα ήταν 11:21 το πρωί και ο αρχηγός της Κόζα Νόστρα είχε αφιερώσει το χρόνο του εξ ολοκλήρου στο γράψιμο των πιτσίνι, του μόνου μέσου που χρησιμοποιούσε για να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο από το καταφύγιό του. Ο Μπερνάρντο Προβεντσάνο έτσι έδινε πάντα διαταγές, χτυπώντας τα πλήκτρα των γραφομηχανών του. Όπου κι αν βρισκόταν. Κατόπιν παρέδιδε τα μηνύματα αυτά, διπλωμένα και τυλιγμένα μέσα σε σελοτέιπ, στα χέρια έμπιστων μαφιόζων. Το κέντρο διοίκησης πάνω στο οποίο στηριζόταν ο θρόνος του Μπερνάρντο Προβεντσάνο βρισκόταν πάνω σ’ ένα τραπεζάκι».
Ποιος είναι ο μυστηριώδης «Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός», που ήταν πάντα καλά πληροφορημένος για την πορεία των ερευνών, τον οποίο ο Προβεντσάνο ευχαριστούσε στα πιτσίνι του γιατί του είχε αποκαλύψει την ύπαρξη μιας κρυφής κάμερας που είχαν τοποθετήσει οι καραμπινιέροι και γιατί του είχε προσφέρει ένα σίγουρο καταφύγιο μετά από μια έφοδο της αστυνομίας; Ποιοι είναι οι άλλοι παραλήπτες των μηνυμάτων, που υποδηλώνονται με αριθμούς από το 2 ως το 164;
Η σύλληψη του νονού από το Κορλεόνε δεν είναι το τέλος του αγώνα κατά της μαφίας, είναι ακόμα πολλοί οι κόμποι που πρέπει να λυθούν.
«Στο τσαντάκι που φορούσε στη μέση του ο Αντονίνο Τζουφρέ, μέλος της μαφιόζικης Κούπολα…, υπήρχαν πέντε μηνύματα του Προβεντσάνο ανάμεσα σε πολλά άλλα που ήταν γραμμένα από διάφορους νονούς και μέλη της οργάνωσης… Επρόκειτο για το αρχείο του αρχιμαφιόζου Τζουφρέ, άλλοτε καθηγητή τεχνικής εκπαίδευσης, ο οποίος είχε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο εσωτερικό της οργάνωσης: αυτός ήταν ο νονός στον οποίο ο Προβεντσάνο είχε αναθέσει την πιο λεπτή από τις μεταρρυθμίσεις της μαφίας, δηλαδή να τροποποιήσει τη γλώσσα και το όνομα της Κόζα Νόστρα. Ο νονός είχε επίσης ζητήσει από τον Τζουφρέ να επεξεργαστεί έναν καινούριο αλφαριθμητικό κώδικα για να τον χρησιμοποιούν για τις μυστικές συνεννοήσεις τους…»Ο Σάλβο Παλάτσολο εργάζεται ως δημοσιογράφος στο Παλέρμο για την εφημερίδα Repubblica και είναι ειδικός στα ζητήματα που σχετίζονται με τη Μαφία. Είναι συνσυγγραφέας της πρώτης βιογραφίας του νονού του Κορλεόνε, «Bernardo Provenzano. Il ragionere di Cosa nostra» και του δικτυακού τόπου www.bernardoprovenzano.net, παρατηρητήριο σχετικά με τη νέα δυναμική του οργανωμένου εγκλήματος. Επίσης είναι μεταξύ των συγγραφέων των βιβλίων «Falcone Borsellino. Mistero di Stato» (Παλέρμο, 2002) και «Voglia di mafia. La metamorfosi di Cosa nostra da Capaci a oggi» (Ρώμη, 2005).

Συγγραφέας : Palazzolo Salvo, Prestipino Michele
Μεταφραστής : Κεφαλλονίτης Ευάγγελος
Εκδότης : Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Έτος έκδοσης : 2008
ISBN : 960-14-1890-3
Σελίδες : 446
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Ιταλική πεζογραφία – Μυθιστόρημα
Σειρές : Ποικίλα Θέματα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.66 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.