Ο κόσμος του καθρέφτη στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη

Περιγραφή
Στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη οι κατοπτρισμοί περιέχουν έναν ολόκληρο κόσμο: πλούσιο, ποικίλο, κάποτε ανησυχητικό, πάντοτε όμως γόνιμα ερεθιστικό για τη φαντασία μας. Και, όπως επιμένει ο ποιητής, «είναι η απουσία της φαντασίας που μεταβάλλει τον άνθρωπο σε ανάπηρο της πραγματικότητας».
Οι υδάτινες επιφάνειες καθρεφτίζουν τον ουρανό και την ξηρά· ο κάτω κόσμος και ο ουρανός αλληλοκατοπτρίζονται· η θάλασσα και η ξηρά εισδύουν η μία στην άλλη· τα όρια, οριζόντια και κάθετα, καταλύονται· η κατάδυση προς το βυθό είναι μαζί και μια ανάδυση προς τους εφτά ουρανούς· οι φίλοι γίνονται άγγελοι· και αντιστρόφως.
Τίτλοι μερικών επιμέρους παραγράφων: «Η Σελήνη, η γεωμετρία: καθρέφτες. Ο καθρέφτης του ύπνου», «Μια λογοτεχνική ηρωίδα στον καθρέφτη του ύπνου: Η Preciosa του Λόρκα», «Ο καθρέφτης του ήλιου», «Ο καθρέφτης του ματιού», «Οφθαλμός οφθαλμόν θεώμενος…», «Άλλοι καθρέφτες: ο κενός· ο υποδόριος· αυτός που αλλοιώνει· αυτός που κρύβει».

Συγγραφέας : Κοκόλης Ξενοφών Α. 1939-
Εκδότης : Εκδόσεις Καστανιώτη
Έτος έκδοσης : 2007
ISBN : 960-03-4402-7
Σελίδες : 101
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Νεοελληνική ποίηση – Ερμηνεία και κριτική, Ελύτης, Οδυσσέας, 1911-1996
Σειρές : Νεοελληνική Γραμματολογία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 7.88 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.