Ο κόκκινος σταυρός

Περιγραφή
Αυτές τις μέρες που γίνεται η δίκη, θέλω δεν θέλω, ξαναζώ τα γεγονότα από την αρχή. […] Πηγαίνω στο δικαστήριο κάθε πρωί. Στέκομαι πίσω πίσω όρθιος και κοιτάζω το εδώλιο χωρίς να τον βλέπω. Φοράει ακόμη το σακάκι του πατέρα μου. Δεν βλέπω το πρόσωπό του. Έχει γυρισμένη την πλάτη. Καλύτερα, γιατί δεν θα ήθελα να ξαναδώ τα μάτια του. […] Ντρέπομαι που βρίσκομαι εκεί. Ντρέπομαι που ζω. Τα έχω χαμένα. Δεν έπρεπε να αφήσω να σκοτώσουν τον πατέρα μου. Δεν έπρεπε να φύγω από το σπίτι και να τους αφήσω μόνους. Μήπως λοιπόν στ’ αλήθεια είμαι ένοχος; Μήπως φταίω εγώ που τον σκότωσαν;
Η απόφαση δεν με πολυενδιαφέρει. Και να τον καταδικάσουν σε θάνατο, εγώ δεν πρόκειται να πάρω εκδίκηση. […] Ό,τι και να αποφασίσει το δικαστήριο, δεν πρόκειται να τον φέρει πίσω.
Στο μυαλό μου ήταν το μεγάλο ερώτημα. Θέλω βοήθεια, αλλά δεν ξέρω από πού να τη ζητήσω. Κλείνομαι στο δωμάτιο, ανοίγω το ντουλάπι μου και βρίσκω τη βοήθεια από ένα παιδί δεκατεσσάρων ετών. Τότε είχα αρχίσει να κρατάω ημερολόγιο.
Ανοίγω τα παλιά τετράδια με το ξεθωριασμένο μελάνι και πιάνω να τα ξαναδιαβάσω. Πάω να τα ξεφυλλίσω γρήγορα για να φτάσω στις κρίσιμες μέρες. Να φτάσω σε εκείνον το Δεκέμβριο.
Ο Τζώρτζης Ι. Μαράτος, μέσα από τα νεανικά ημερολόγιά του, ανασυνθέτει την ιστορία του πατέρα του, του καπετάν Γιασού, που πλήρωσε με τη ζωή του τον ζοφερό Δεκέμβρη του ’44.Ο καπετάν Τζώρτζης Ι. Μαράτος γεννήθηκε το 1927 και, πριν προλάβει να περπατήσει, ναυτολογήθηκε με τη μάνα του στο βαπόρι που ήταν καπετάνιος ο πατέρας του. Ταξίδεψε μέχρι 10 ετών, οπότε ξεμπαρκάρησε για να πάει σχολείο, δίνοντας εξετάσεις ως “κατ’ οίκον διδαχθείς”. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο, πήγε στη σχολή της Ύδρας, απ’ όπου αποφοίτησε το 1947. Ξεκίνησε ως δόκιμος πλοίαρχος -στην ουσία μούτσος- και στο χρόνο επάνω έγινε ανθυποπλοίαρχος και “ανέβηκε στη γέφυρα”, που λένε. Έγινε γρήγορα πρώτος καπετάνιος και ταξίδεψε με φορτηγά μέχρι το 1966. Ύστερα από δύο χρόνια στην Ιαπωνία, όπου παρακολούθησε τη ναυπήγηση των Freedoms, ήρθε στον Πειραιά ως αρχιπλοίαρχος και αργότερα διευθυντής, στην ίδια εταιρεία που είχε δουλέψει συνεχώς όλα αυτά τα χρόνια. Όταν έπαψε να ασχολείται με τα βαπόρια, δοκίμασε να γράψει τις αναμνήσεις του από τη θάλασσα. Το βιβλίο του “Ο λαθρεπιβάτης Ιωάννης Μεταξάς και άλλες ναυτικές ιστορίες” του άνοιξε την όρεξη και έγραψε το δεύτερο “Απαγορευτικόν απόπλου”. Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο που δεν έγινε καπετάνιος, σε πείσμα μιας οικογενειακής παράδοσης καπεταναίων που κράτησε πάνω από πέντε γενιές.

Συγγραφέας: Μαράτος Τζώρτζης Ι.
Εκδότης: Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Έτος έκδοσης: 2004
ISBN: 960-05-1137-3
Σελίδες: 123
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Προσωπικές αφηγήσεις – Μαρτυρίες
Σειρές: Μαρτυρίες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 7.16 €