Ο κουμαρτζής

Περιγραφή
Αρχές της δεκαετίας του ’70 σ’ ένα ορεινό χωριό της Ανατολικής Κρήτης, ένα μεσήλικο ζευγάρι διαπληκτίζεται παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς με αφορμή τη χασούρα του συζύγου στο χαρτοπαίχνιδο και στα ζάρια, που τις μέρες αυτές είναι στην κορύφωσή τους. Μια και η τύχη τους γυροφέρνει, έχει να παίξει πολλά και διαφορετικά παιχνίδια στη Χριστινιά και στον Αλεξαντρή μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις, αδυναμίες και πάθη με ζωντανό σύμμαχο την ατόφια ιδιωματική γλώσσα, αναβιώνοντας συγχρόνως ήθη και έθιμα, ηθογραφώντας επίσης συμπεριφορές και αναδεικνύοντας αξίες που διατηρούνται και σήμερα ακόμα ζωντανές.
Ιδιαίτερα τα έθιμα που περιγράφονται με τα κάλαντα και τις συνήθειες κατά την περίοδο των γιορτών συγκαταλέγονται στην πλούσια εθιμολογία της εποχής αυτής.Η Άννα Τακάκη – Μαρκάκη γεννήθηκε σ’ ένα ορεινό χωριό, τη Ζήρο Σητείας. Τα παιδικά και νεανικά της χρόνια ρούφηξαν όλους τους χυμούς της ήρεμης ζωής της υπαίθρου με τη γλαφυρή γλώσσα και την ομορφιά του κρητικού τοπίου, ζώντας καθημερινά τις παραδόσεις και τα ήθη του τόπου της. Από εκεί αντλεί και τη μεγαλύτερη πηγή των εμπνεύσεών της, όπως και από τον ίδιο τον άνθρωπο και τη ζωή, καθώς εξελίσσεται. Ζει μόνιμα με την οικογένειά της στη Σητεία της Κρήτης. Χρονογραφήματα και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε τοπικές εφημερίδες. Ποιήματά της βραβεύτηκαν σε ελληνικούς και παγκόσμιους ποιητικούς διαγωνισμούς.
Το 2009 κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου των Αμφικτιόνων στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Ολυμπιακοί Αγώνες και Αμφικτιονίες – δύο Πανάρχαιοι Διαχρονικοί Θεσμοί», τιμήθηκε με το Β΄Βραβείο (προς τιμής του Φιλίππου, βασιλιά των Μακεδόνων).
Ποιήματά της έχουν μελοποιηθεί από τον διεθνούς φήμης μουσουργό, πιανίστα και συνθέτη, Νίκο Αστρινίδη. Το «Είσαι μια θάλασσα» παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια μουσικοφιλολογικής εκδήλωσης στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης Θεσσαλονίκης και κυκλοφορεί στο Cd 90th birthday anniversary.
Είναι μέλος της «Αμφικτιονίας Ελληνισμού» και εκπρόσωπος του παραρτήματος στη Σητεία Κρήτης, μέλος της «Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας» της «Ένωσης Κρητών Στιχουργών Μ. Κ.», καθώς και άλλων πολιτιστικών φορέων.
Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: «Χρώμα θαλασσινό», εκδόσεις «Δαρδανός», 2004. «Αλλιώς φυσά τ’ Αέρι», εκδόσεις «Αεράκη», 2007 και «Υγιέ μου – το τραγούδι της μάνας», εκδόσεις «Αμφικτιονία Ελληνισμού», 2010.

Συγγραφέας : Τακάκη – Μαρκάκη Άννα
Εκδότης : Βεργίνα
Έτος έκδοσης : 2011
ISBN : 960-9523-02-1
Σελίδες : 181
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Νεοελληνική πεζογραφία – Διήγημα , Λαογραφία, Ελληνική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.85 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.