Ο κατά φαντασία χριστιανός κάτω από το φως της εικόνας του πατερικού ανθρώπου

Περιγραφή
«Πας ανήρ φαίνεται εαυτώ δίκαιος»
Ο σοφός Σολομών διατυπώνει, στο κείμενο των «Παροιμιών» του, την ιδέα ότι κάθε άνθρωπος θεωρεί τον εαυτό του δίκαιο, πιστό και ευαίσθητο διαχειριστή της δικαιοσύνης και της αλήθειας, στην προσωπική του ζωή. Αλλά επειδή η λέξη «δίκαιος», στο εννοιολογικό κλίμα της Παλαιάς Διαθήκης, σημαίνει τον δίκαιο άνθρωπο στα μάτια του Θεού, τον θεοσεβή, το νόημα της παροιμίας του Σολομώντος είναι θρησκευτικό, αφορά στον θρησκευτικό άνθρωπο και μάλιστα στον χριστιανό. Κάθε χριστιανός φαίνεται, «φαντάζει» στον εαυτό του θεοσεβής και άρα άξιος για τη βασιλεία του Θεού. Αλλά δεν είναι πάντοτε έτσι όπως αυτός νομίζει και όπως εκείνου του φαίνεται.
Ο απόλυτος τρόπος με τον οποίο διατυπώνεται η ιδέα του Σολομώντος υποδηλώνει ότι, στην περίπτωση του χριστιανού ανθρώπου, όλοι οι χριστιανοί είναι κατά φαντασία χριστιανοί. Αλλά φυσικά πρόκειται εδώ περί υπερβολής, επειδή δεν μπορεί όλοι οι χριστιανοί να είναι κατά φαντασία χριστιανοί.
Οπωσδήποτε όμως στην υπερβολή αυτή η αλήθεια δικαιούται το μεγαλύτερο ποσοστό, αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο ίδιος ο Κύριος παρουσίασε, σε κάποιες περιπτώσεις, εξαιρετική την περίπτωση κάποιος να είναι αυθεντικός και θεοφιλής χριστιανός.
[…]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)Ο Ιωάννης Κορναράκης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1926. Σπούδασε Θεολογία στη θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ψυχοπαθολογία και θεραπευτικές κλινικές εφαρμογές στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Innsbruck, Χριστιανική Παιδαγωγική και Ποιμαντική στο Πανεπιστήμιο του Strasbourg και Ψυχολογία του Βάθους και ποιμαντική φροντίδα των ψυχασθενών στη Ρωμαιοκαθολική Σχολή του Πανεπιστημίου του Munster. Το 1960 υπέβαλε διδακτορική διατριβή στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. με θέμα «Η βίωσις του πάθους κατά την διδασκαλίαν της Αγίας Γραφής». Το 1966 έλαβε από την ίδια Σχολή τον τίτλο του υφηγητή με την εργασία του «Η νεύρωσις ως αδαμικόν πλέγμα. Συμβολή εις την Ποιμαντικήν Θεολογίαν». Το 1968 εξελέγη εντεταλμένος Υφηγητής και το 1974 Έκτακτος Καθηγητής από την ίδια Σχολή με ανάθεση της διδασκαλίας του μαθήματος της Ποιμαντικής Ψυχολογίας. Το 1978 εξελέγη Τακτικός Καθηγητής στην Έδρα της Ποιμαντικής Ψυχολογίας και Εξομολογητικής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου και υπηρέτησε μέχρι το 1993.

Συγγραφέας : Κορναράκης Ιωάννης Κ.
Εκδότης : Ιερά Μονή Παντοκράτορος Σωτήρος Χριστού
Έτος έκδοσης : 2011
ISBN : 960-88540-9-1
Σελίδες : 138
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Πνευματικότητα (Χριστιανισμός)

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.48 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.