Ο θάνατος και η κόρη

Περιγραφή

Η εβραϊκής καταγωγής οικογένεια του Ντόρφμαν εκδιώχθηκε από τους Γερμανούς και βρήκε καταφύγιο στο Μπουένος Άιρες, όπου γεννήθηκε ο Άριελ. Και από εκεί όμως απειλήθηκαν με απέλαση γιατί ο πατέρας του, Αδόλφος, διαμαρτυρήθηκε για τη στρατιωτική διοίκηση που επιβλήθηκε στο Universidad de la Plata, όπου δίδασκε. Μετά από αυτό μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη, όπου ο Αδόλφος εργάστηκε για τα Ηνωμένα Έθνη. Την περίοδο του Μακαρθισμού έχασε τη θέση του ως φιλικά προσκείμενος στους κομμουνιστές και έτσι η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Χιλή. Και ο Άριελ όμως αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ (11.9.1973) που ανέτρεψε τον Σαλβαδόρ Αλιέντε και είχε αρκετές περιπέτειες μέχρι να του επιτραπεί η είσοδος στη Χιλή. Ο Ντόρφμαν είχε ασπαστεί τις θέσεις του Αλιέντε από τα φοιτητικά του ήδη χρόνια και τον Ιούλιο του 1973 ορίστηκε εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Αλιέντε. Στη Χιλή, τρεις μήνες μετά την κήρυξη της στρατιωτικής χούντας, χιλιάδες αριστεροί σκοτώθηκαν ή εξορίστηκαν. Σύμφωνα με την αναφορά Valech (2005), στη διάρκεια του δικτατορικού καθεστώτος του Πινοσέτ (1973 – 1990), έγιναν περίπου 28 χιλιάδες συλλήψεις και από την πλειοψηφία όσων κρατήθηκαν κάποιοι φυλακίστηκαν ή, σε αρκετές περιπτώσεις, βασανίστηκαν. Η ηρωίδα του Ντόρφμαν, η Παουλίνα, είναι ένα θύμα του δικτατορικού καθεστώτος. Στα φοιτητικά της χρόνια απήχθη βιαίως και υπέστη βασανιστήρια και επαναλαμβανόμενους βιασμούς (υπό τον ήχο του Θανάτου και της Κόρης του Σούμπερτ) σε μια προσπάθεια να την κάνουν να ομολογήσει και να αποκαλύψει τους συνεργάτες της· τους ανθρώπους με τους οποίους αγωνιζόταν εναντίον του καθεστώτος. Από αυτή την επώδυνη δοκιμασία βγαίνει ζωντανή και παντρεύεται τον φίλο και συνεργό της, Τζεράρντο Εσκομπάρ. Δεκαπέντε χρόνια μετά, ο σύζυγός της έχει μόλις δεχθεί πρόταση από τον νέο πρόεδρο της χώρας να είναι μέλος στην Επιτροπή Έρευνας για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν στη διάρκεια της δικτατορίας. Δεκαπέντε χρόνια μετά, η Παουλίνα έχει μάθει να ζει με τη φρίκη μέσα της, να συμβιώνει με ένα παρελθόν από το οποίο δεν μπορεί να αποδράσει, ένα παρελθόν που την πνίγει και που απειλεί κάθε στιγμή του παρόντος της. Τι συμβαίνει λοιπόν, όταν στο πρόσωπο του καλοσυνάτου κυρίου που βοήθησε τον άντρα της στο δρόμο αναγνωρίζει τον βασανιστή της, έναν γιατρό που υπήρξε σύμβουλος για τα βασανιστήρια της Μυστικής Αστυνομίας; Τι συμβαίνει όταν έχει τη δυνατότητα να εκδικηθεί;

Ο Άριελ Ντόρφμαν γεννήθηκε στην Αργεντινή το 1942. Χιλιανός υπήκοος, αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Σαλβαδόρ Αλιέντε. Συγγραφέας πολλών μυθιστορημάτων, θεατρικών έργων και δοκιμίων, θεωρείται σήμερα «μια από τις πιο σημαντικές φωνές που έρχονται από τη Λατινική Αμερική» (Σάλμαν Ρούσντι). Το βραβευμένο θεατρικό του έργο «Ο θάνατος και η κόρη» γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία από τον Ρομάν Πολάνσκι. Ο Άριελ Ντόρφμαν ζει με την οικογένειά του στο Ντάρχαμ της Νότιας Καρολίνας.

Συγγραφέας : Dorfman Ariel
Μεταφραστής : Καρχαδάκης Χρήστος
Επιμελητής : Κωτσίνη Μαργαρίτα
Εκδότης : Κάπα Εκδοτική
Έτος έκδοσης : 2015
ISBN : 618-816-696-7
Σελίδες : 64
Σχήμα : 21×17
Κατηγορίες : Ισπανόφωνα θεατρικά έργα (Αργεντινή)

Τιμή σε ιστοσελίδες: 6.39 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.