Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας

Περιγραφή

Ψηλά πάνω από την πόλη, σε ένα ψηλό βάθρο έστεκε το άγαλμα του Ευτυχισμένου Πρίγκιπα. Ήταν καλυμμένος παντού με φύλλα ατόφιου χρυσού, για μάτια είχε δυο λαμπερά ζαφείρια κι ένα μεγάλο κόκκινο ρουμπίνι λαμπύριζε στη λαβή του ξίφους του. Πραγματικά τον θαύμαζαν πολύ. “Είν’ όμορφος σαν ανεμοδείχτης”, παρατήρησε ένας από τους Δημοτικούς Συμβούλους που λαχταρούσε να κερδίσει τη φήμη ανθρώπου με καλλιτεχνικά γούστα, “παρόλο που δεν είναι και πολύ χρήσιμος”, πρόσθεσε, μήπως νομίσει ο κόσμος πως δεν ήταν και πρακτικός, γιατί αυτό, ασφαλώς, δεν ίσχυε.
“Γιατί δεν μπορείς να είσαι σαν τον Ευτυχισμένο Πρίγκιπα”; ρώτησε μια γνωστική μάνα το αγόρι της που δάκρυζε για το φεγγάρι. “Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας ποτέ του δεν ονειρεύεται πως κλαίει για κάτι”. “Χαίρομαι που υπάρχει κάποιος στον κόσμο που είναι αρκετά ευτυχής”, μουρμούρισε ένας απογοητευμένος άνδρας καθώς ατένιζε το υπέροχο εκείνο άγαλμα. “Μοιάζει τόσο πολύ με άγγελο”, είπανε τα παιδιά του Φιλανθρωπικού καθώς έβγαιναν απ’ τον Καθεδρικό, φορώντας τις κόκκινες κάπες τους και τα λευκά τους πανωφόρια. “Πώς το ξέρετε εσείς αυτό”, είπε ο Δάσκαλος των Μαθηματικών, “αφού άγγελο εσείς δεν έχετε δει ποτέ σας”; “Α! μα έχουμε δει· στα όνειρά μας”, απάντησαν τα παιδιά και ο Δάσκαλος των Μαθηματικών τα κοίταξε αυστηρά με αποδοκιμασία, γιατί δεν συμφωνούσε να ονειρεύονται τα παιδιά.

Ο Όσκαρ Φίνγκαλ Ο’ Φλάερτυ Ουίλς Ουάιλντ γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1854. Σπούδασε στο Trinity College του Δουβλίνου, κι αμέσως έπειτα στην Οξφόρδη. Η πρώτη του ποιητική συλλογή κυκλοφόρησε το 1881. Aργότερα, μετά το γάμο του με την Κόνστανς Λόυντ (1884), δημοσίευσε μια σειρά από παιδικά παραμύθια. “Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέη” είδε το φως της δημοσιότητας το 1891, αλλά η πρώτη μεγάλη επιτυχία για τον Ουάιλντ έμελλε να προέλθει από το θέατρο, με τη “Βεντάλια της Λαίδης Γουίντερμηρ” (1892). Ακολούθησαν άλλα τρία θεατρικά έργα: “Μια γυναίκα χωρίς σημασία”, “Ο ιδανικός σύζυγος” και “Η σημασία του να είσαι τίμιος”, ενώ το τέταρτο, “Η Σαλώμη”, απαγορεύτηκε στην Αγγλία και δημοσιεύτηκε στη Γαλλία το 1893. Το 1895 καταδικάστηκε σε δύο χρόνια καταναγκαστικά έργα με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας. Από τη θητεία του στη φυλακή γεννήθηκαν τα δύο αριστουργήματά του, “Η μπαλάντα της φυλακής του Ρήντιγκ” και το “De Profundis”. Μετά την αποφυλάκισή του το 1897, εγκαταστάθηκε οριστικά στο Παρίσι, ως το θάνατό του το 1900.

Συγγραφέας: Wilde Oscar 1854-1900
Μεταφραστής: Θωμά Παναγιώτης
Εκδότης: Αρμός
Έτος έκδοσης: 2014
ISBN: 960-527-749-9
Σελίδες: 48
Σχήμα: 22×17

Τιμή σε ιστοσελίδες: 4.44 €