Ο ελληνικός τρόπος

Περιγραφή
[…] “Ο Ελληνικός Τρόπος” δεν είναι ένα βιβλίο ιστορίας. Είναι ένα βιβλίο που καλύπτει τον ελληνικό πολιτισμό στο απόγειό του, τον 5ο αιώνα π.Χ., και υπενθυμίζει το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πνεύματος. Ένα βιβλίο που έγινε κλασικό από τη στιγμή που κυκλοφόρησε, διαπαιδαγώγησε πολλές γενιές αναγνωστών και διαμόρφωσε συνειδήσεις σχετικά με το τι οφείλει η ανθρωπότητα στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
“Ο Ελληνικός Τρόπος” είναι μια γεμάτη πάθος ωδή στους Αρχαίους Έλληνες και τα πνευματικά τους επιτεύγματα που καλύπτει όλο το εύρος και το μεγαλείο της πνευματικής ζωής στην Αθήνα του 5ου αιώνα μέσα από τα έργα όλων των μεγάλων και σημαντικών συγγραφέων του χρυσού αιώνα του Περικλή: του Πινδάρου, του Πλάτωνα, του Αριστοφάνη, του Ηροδότου, του Θουκυδίδη, του Ξενοφώντα, του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευρυπίδη. […]H Edith Hamilton, καθηγήτρια, συγγραφέας και ιστορικός γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1867 στην Δρέσδη της Γερμανίας, από Αμερικάνους γονείς, τον Montgomery και την Gertrude Pond. Μεγάλωσε στο Ford Wayne, της Indiana των ΗΠΑ. Έμαθε Γαλλικά και Γερμανικά σε πολύ μικρή ηλικία. Ο πατέρας της άρχισε να την διδάσκει λατινικά όταν ήταν επτά χρονών και οχτώ χρονών διάβαζε Ελληνικά. Σχολείο πήγε για πρώτη φορά όταν ήταν 16 χρονών.
Το 1985, η Edith και η αδελφή της Alice, επέστρεψαν στη Γερμανία και έγιναν οι πρώτες γυναίκες μαθήτριες στα Πανεπιστήμια του Μονάχου και της Λειψίας.
Η Edith Hamilton γύρισε στις ΗΠΑ το 1896, αποδεχόμενη πρόταση να αναλάβει διευθύντρια του Προπαρασκευαστικού Σχολείου του Bryn Mawr στη Baltimore του Maryland.
Τα επόμενα 26 χρόνια ήταν υπεύθυνη για την εκπαίδευση περίπου 400 μαθητριών κάθε χρόνο.
Μετά τη συνταξιοδότησή της, το 1922, με την προτροπή του Rosamond Gilder, αρχισυντάκτη του περιοδικού Theatre Arts Monthly, άρχισε να γράφει και να δημοσιεύει άρθρα για τους Αρχαίους Έλληνες ποιητές και τραγωδούς, που την είχαν εντυπωσιάσει από τα νεανικά της χρόνια.
Αυτά τα άρθρα διάβασε ο Elling Aannestad, των εκδόσεων W. W. Norton και της ζήτησε να γράψει ένα βιβλίο για τους αρχαίους Έλληνες. Αν και στην αρχή ήταν διστακτική, τελικά συμφώνησε. Έτσι το 1930, και ενώ η Hamilton ήταν ήδη 63 χρόνων, εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο “The Greek way”.
Οι κριτικές για το βιβλίο ήταν διθυραμβικές και γρήγορα χαρακτηρίστηκε σαν ένα από τα καλύτερα βιβλία για την αρχαία ελληνική λογοτεχνία που έχουν γραφτεί ποτέ. Συνέχισε να δημοσιεύει άρθρα και να γράφει βιβλία, πάντα με κεντρικό θέμα και άξονα τον αρχαίο κόσμο, που της χάρισαν πολλά λογοτεχνικά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις.
Ήταν 8 Αυγούστου 1957, τέσσερις μόλις μέρες πριν κλείσει τα 90 χρόνια της, όταν η Hamilton ήρθε επιτέλους στην Ελλάδα και την Αθήνα για πρώτη φορά. Είδε τον “Προμηθέα Δεσμώτη” στο Ηρώδειο, σε δική της μετάφραση, και τιμήθηκε με τον τίτλο του Επίτιμου Πολίτη της Αθήνας. Όπως είπε στο μικρό ευχαριστήριο λόγο της, πριν την παράσταση, αυτή ήταν η πιο σημαντική στιγμή της ζωής της. Ήταν επιτέλους πολίτης της Αθήνας, της πόλης που τόσο είχε αγαπήσει.

Συγγραφέας: Hamilton Edith
Μεταφραστής: Ραζή Ειρήνη, Μεταξά Σταυρούλα, Γαγλία Ιωάννα
Εκδότης: Ανατολικός
Έτος έκδοσης: 2004
ISBN: 960-8429-50-1
Σελίδες: 318
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Ελληνική γραμματεία, Αρχαία, Πολιτισμός, Ελληνικός, Αρχαία Ελλάδα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 22.44 €