Ο εγκέφαλος του Λένιν

Περιγραφή
Μεγαλοφυΐα: ένα άλυτο αίνιγμα. Προνόμιο των λίγων, ασφαλώς. Των ελάχιστων. Κι όμως, κάποιες εποχές η παρουσία της γίνεται σχεδόν πληθωρική. Όπως στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, ας πούμε. Τότε που πολιτικοί, στρατιωτικοί, μεγαλοβιομήχανοι, λόγιοι και καλλιτέχνες, ακόμη και πυγμάχοι, μοιάζει ν’ αγγίζουν σ’ ένα σημείο της σταδιοδρομίας τους τα όρια του μεγαλοφυούς, σημαδεύοντας αποφασιστικά την ιστορία της ανθρωπότητας.
Ανάμεσά τους, ο θρυλικός Δόκτωρ Φογκτ. Νευρολόγος, ψυχολόγος, υπνωτιστής, προσωπικός γιατρός του μεγιστάνα Κρουπ, προσπαθεί όλη του τη ζωή να εξιχνιάσει ανατομικά το μυστήριο της μεγαλοφυΐας. Πού ακριβώς κατοικεί μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο; Υπάρχει κάποια ειδική κατασκευή που να την προδιαγράφει, πριν ακόμη εκδηλωθεί στην πράξη;
Οι νεκροί του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου του προσφέρουν άφθονο πειραματικό υλικό. Ακόμη και ο διάσημος πελάτης του, που ένα τεράστιο σκάνδαλο τον οδηγεί στην αυτοκτονία. Μετά τη νικηφόρα Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, οι Σοβιετικοί προσπαθούν να αποδείξουν πειραματικά πως η Ύλη είναι ανώτερη από το Πνεύμα, και τον καλούν να συμμετάσχει στις έρευνές τους. Λίγο αργότερα, το 1925, του αναθέτουν μια απροσδόκητη και εξαιρετικά τιμητική αποστολή: να ανατάμει τον εγκέφαλο του νεκρού Λένιν, για να ανακαλύψει το μυστικό της μεγαλοφυΐας του.
Συνδυάζοντας πραγματικά και φανταστικά στοιχεία γύρω από το υπαρκτό πρόσωπο του Δόκτορος Φογκτ -που υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες ιατρικές μορφές του εικοστού αιώνα- ο Τίλμαν Σπένγκλερ (γεν. 1947), διαπρεπής σινολόγος και ιστορικός, πλέκει ένα τεράστιο, συναρπαστικό κοινωνικό μυθιστόρημα: το πρώτο του.Ο Tilman Spengler γεννήθηκε στο Ομπερχάουζεν το 1947. Σπούδασε στη Χαϊδελβέργη, στην Ταϊπέι και στο Μόναχο σινολογία, πολιτικές επιστήμες και νεώτερη ιστορία και εργάστηκε ως ερευνητής στο “Max-Planck-Institut fur Sozialwissenschaften” (“Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για τις Κοινωνικές Επιστήμες”). Είναι συνεκδότης του περιοδικού “Zeitschrift Kursbuch”, μετά το 1980, και τακτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα “Zeit” και στο περιοδικό “Geo”. Το μυθιστόρημά του “Lenins Hirn” (“Ο εγκέφαλος του Λένιν”), εκδόθηκε το 1991. Άλλα λογοτεχνικά έργα του είναι: “Der Maler von Peking”, 1995, “Meine Gesellschaft”, 2001, “Mallorca”, 2003, “Wenn Manner sich verheben”, 2003.

Συγγραφέας: Spengler Tilman
Μεταφραστής: Αγγελίδου Μαρία
Εκδότης: Γράμματα
Έτος έκδοσης: 1993
ISBN:
Σελίδες: 328
Σχήμα: 21χ12
Κατηγορίες: Γερμανική πεζογραφία – Μυθιστόρημα
Σειρές: Λογοτεχνία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 8.62 €