Ο Εβραίος της Μάλτας

Περιγραφή
“Ο Εβραίος της Μάλτας” παίχτηκε για πρώτη φορά το 1588 (ή 1590). Ο κεντρικός ήρωας, ο Βαραβάς, που η πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή, με την ψεύτικη μύτη, προσδιορίζει τον υπερβολικό χαρακτήρα του έργου, συγκεντρώνει πάνω του όλα τα γνωστά στερεότυπα περί “κακού εβραίου”, καταλήγοντας να τα παρωδεί σε μέγιστο βαθμό.
Τα πρόσωπα του έργου συγκροτούν πινακοθήκη αχρείων. Ο Marlowe δεν πιστεύει στην έμφυτη καλωσύνη του ανθρώπου. Γι’ αυτόν ο άνθρωπος είναι θηρίο προικισμένο με νου και λογική, και οι συνθήκες όπου ζει τον αναγκάζουν να αναπτύξει όσο πονηριά και κακία διαθέτει για να επιζήσει. Στον “Εβραίο της Μάλτας” δεν υπάρχει καμιά μεταφυσική του κακού· σ’ αυτό το σημείο, και όχι μόνο σ’ αυτό, ο Marlowe βρίσκει τη συνέχειά του στον Brecht: δεν μπορεί να είσαι καλός σ’ έναν κόσμο κακό. Τα πρόσωπα που πλευρίζουν τον Βαραβά για οικονομικούς, κοινωνικούς ή σεξουαλικούς λόγους, προσπαθούν να πετύχουν το στόχο τους με πανουργία. Μ’ αυτήν την κωμωδία του κακού ο Marlowe γράφει την τραγωδία μιας ολόκληρης κοινωνίας: άρχοντες και υπηρέτες, παπάδες και πόρνες, κατακτητές και κατακτημένοι, εχθροί και σύμμαχοι, όλοι όσοι εμπλέκονται άθελά τους στην εκδικητική μανία του Βαραβά, διακλαδίζουν τον βασικό κορμό της δράσης σε όλα τα κοινωνικά κακά. Στο τέλος κερδίζει ο πιο πανούργος.
Ο Marlowe χρησιμοποίησε ένα πρόσωπο επιτομή του αντιεβραΐσμού για να στιγματίσει την ασυνέπεια μεταξύ θεωρίας και πράξης των χριστιανών ειδικά, των ανθρώπων γενικότερα. Από την άλλη πλευρά, τον διαστρεβλωμένο Machiavelli του Προλόγου τον διαδέχεται στο ίδιο το πνεύμα του έργου ο αυθεντικός στοχαστής της αναγέννησης, με τη διαπίστωση πως η θρησκεία δεν είναι “παιχνίδι για τα μικρά παιδιά”, παρά, εντέλει, εργαλείο πολιτικής.Ο Κρίστοφερ Μάρλοου (Καντέρμπερι, Κεντ, 1564 – Ντέπτφορντ, 1593) ήταν Άγγλος θεατρικός συγγραφέας, ποιητής, ηθοποιός και μεταφραστής, ο σπουδαιότερος πρόδρομος του Σαίξπηρ στην αγγλική δραματουργία, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε την εποχή των ελισαβετιανών χρόνων. Ένα από τα σημαντικά επιτεύγματα του Μάρλοου ήταν ότι καθιέρωσε τον ανομοιοκατάληκτο στίχο στη δραματική ποίηση. Ο Μάρλοου είχε τραγικό και πρόωρο τέλος, όταν δολοφονήθηκε μετά από καβγά σε ταβέρνα. Επίσης, ο Μάρλοου θεωρείται ως ένας από τους συγγραφείς ορισμένων έργων του Σαίξπηρ, σύμφωνα με τη μελέτη του ιστορικού της τέχνης Τζέιμς Σαπίρο. Έγραψε τα θεατρικά έργα “Ταμερλάνος ο Μέγας” (Tamburlaine the Great), εκδ. 1590, “Η τραγική ιστορία του δόκτορα Φάουστους” (The Tragical History of D. Faustus), εκδ. 1604, “Η πολυτάραχη βασιλεία και ο οικτρός θάνατος του Εδουάρδου Δευτέρου, βασιλιά της Αγγλίας” (The Troublesome Raigne and Lamentable Death of Edward Second, King of England), εκδ. 1594, “Η πασίγνωστη τραγωδία του πλούσιου Εβραίου της Μάλτας” (The Famous Tragedy of the Rich Jew of Malta), εκδ. 1633, και την ποιητική σύνθεση “Ηρώ και Λέανδρος” (Hero and Leander), εκδ. 1598. Όλα τα θεατρικά του έργα κυκλοφορούν στα ελληνικά σε νέες, σύγχρονες μεταφράσεις από τις εκδόσεις Άγρα.

Συγγραφέας: Marlowe Christopher 1564-1593
Μεταφραστής: Βελέντζας Σεραφείμ
Εκδότης: Άγρα
Έτος έκδοσης: 1989
ISBN:
Σελίδες: 190
Σχήμα: 18χ12
Κατηγορίες: Αγγλικά θεατρικά έργα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 7.46 €