Ο "Δρόμος" του Ανδρέα Εμπειρίκου

Περιγραφή
Ο καλλιτέχνης Γιώργος Χατζημιχάλης ζωγράφισε 64 έργα 12χ12 εκ. βασισμένα πάνω στο πεζό ποίημα του μεγάλου υπερρεαλιστή ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου, «Ο δρόμος» (περιέχεται στη συλλογή «Οκτάνα»). Τα έργα αυτά εκδόθηκαν σε έναν τόμο, μαζί με το κείμενο του «Δρόμου» από τις εκδόσεις Άγρα και οργανώθηκε η έκθεσή τους στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας), Αμερικής 13, Αθήνα, μεταξύ 10 Μαΐου – 20 Ιουνίου 2007.
Σημειώνει ο ζωγράφος για το έργο του:
«Τον «Δρόμο» τον άκουσα στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ηχογραφημένο, και το 1974 τον πρωτοδιάβασα όταν τυπώθηκε από το «Τραμ». Η ανάγνωσή του μου δημιούργησε μια άλλη σχέση με το κείμενο. Βλέποντας τυπωμένα όλα αυτά τα τοπωνύμια και τα ονόματα, οι λέξεις αυτές, απλά σαν λέξεις, ήταν εικόνες. Λίγο αργότερα αποφάσισα να κάνω ένα έργο φτιάχνοντας 39 μικρές ζωγραφιές αποκλειστικά με τα ονόματα και τα τοπωνύμια που αναφέρονται στο ποίημα. Έκανα 2 ή 3 μικρά πορτρέτα αλλά δεν το συνέχισα, άλλες προτεραιότητες μπήκαν τότε στη ζωή μου και τη δουλειά μου.
Το 2006, δουλεύοντας για την έκθεση του Βάσου Καπάνταη για το Μουσείο Μπενάκη, αποφάσισα, ύστερα από σχεδόν τριάντα χρόνια, να συνεχίσω ό,τι είχα αρχίσει. Βρήκα τις σημειώσεις μου του 1976 (;). Αποφάσισα να συμπληρώσω εκείνον τον κατάλογο και να κάνω τελικά 645 εικόνες. Ο σκελετός και η ιδέα παρέμειναν ίδια, απλώς προσέθεσα πρόσωπα χωρίς όνομα, π.χ. γονδολιέρης, άγνωστος ποιητής κτλ., και συμπλήρωσα κάποια κενά του πρώτου καταλόγου. Το έργο αποτελείται από 64 εικόνες 12χ12χ1,2 εκατοστά και είναι ακρυλικά και λάδια πάνω σε ξύλο. Το συνολικό μέγεθός του είναι 12χ768 εκατοστά. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια δεύτερη εκδοχή αυτού του έργου.
Τελειώνοντας αυτό το σημείωμα, πρέπει να πω κάτι. Χρωστάω πολλά -πάρα πολλά στον Ανδρέα Εμπειρίκο.»

Ζωγράφος : Χατζημιχάλης Γιώργος
Εκδότης : Άγρα
Έτος έκδοσης : 2007
ISBN : 960-325-690-0
Σελίδες : 143
Σχήμα : 13χ13
Κατηγορίες : Νεοελληνική ποίηση, Ζωγραφική, Ελληνική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.78 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.