Ο δρόμος προς την Ολυμπία

Περιγραφή
Ένα βιβλίο που δίνει την εικόνα των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαία Ελλάδα αλλά και να μας γνωρίσει τον πολιτισμό που γέννησε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση. Αποτελώντας ένα διαχρονικό μάθημα ανθρωπισμού, τόλμης και ευγενούς άμιλλας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, κατά το συγγραφέα, δεν είναι απλώς αθλητικοί αγώνες, είναι μάχη, είναι επιβίωση, είναι μάθημα πολιτισμού, είναι το φως που αυτή η χώρα, η Ελλάδα, σκόρπισε σε όλο τον κόσμο διαμορφώνοντας τη σκέψη, τη διανόηση, τη συμπεριφορά.
Πλήθος αποσπασμάτων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας μάς δείχνουν την τεράστια σημασία που είχε η νίκη, ζήτημα ζωής και θανάτου, τιμής και υπόληψης. Καθώς προχωράμε στη δομή του βιβλίου, ανακαλύπτουμε τους τόπους λατρείας των αρχαίων Ελλήνων και πώς αυτοί συνδέονταν με τους αγώνες και τις αθλητικές διοργανώσεις, τη σημασία της ένωσης ενός λαού που προτάσσοντας το αθλητικό ιδεώδες ξεχνούσε μίσος και διαφορές και αγωνιζόταν για να κατακτήσει μια πολυπόθητη αλλά και ένδοξη νίκη.
Η πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες περνάει μέσα από τη διοργάνωση άλλων μικρότερων σε εμβέλεια αγώνων της αρχαίας Ελλάδας. Στο βιβλίο παρακολουθούμε, πάντα μέσα από τα αρχαία κείμενα, την ελληνική παιδεία, τον πολιτισμό του γυμνασίου, την Ολυμπιακή πειθαρχεία, το τελετουργικό, το πρόγραμμα, τα έπαθλα των αγώνων. Από τους τοπικούς αγώνες, όπως τα Παναθήναια, και τους μουσικούς αγώνες, περνάμε σε αναλυτική περιγραφή της σημασίας της αρετής. Χωρίς να παραλείπεται η αναφορά στις παρατυπίες, τις δωροδοκίες, τις απαγορευμένες ουσίες και τις μικροαπάτες, το βιβλίο εμβαθύνει στο νόημα των αγώνων και στα μυστικά των πρωταθλητών και των ολυμπιονικών. Γίνεται επίσης λόγος για την παρακμή αλλά και την αναβίωση του θεσμού. Πολυτελής έκδοση, ιδιαίτερα επιμελημένη που περιλαμβάνει γλωσσάρι, βιβλιογραφία, ευρετήριο έργων των αρχαίων συγγραφέων και πλήθος φωτογραφιών από αγγεία, αγάλματα, και αρχαιολογικούς χώρους που συνδέονται με τους αγώνες.

Συγγραφέας: Bernand André
Μεταφραστής: Παππάς Ανδρέας
Εκδότης: Σαββάλας
Έτος έκδοσης: 2004
ISBN: 960-423-278-9
Σελίδες: 300
Σχήμα: 32χ25
Κατηγορίες: Ολυμπιακοί Αγώνες, Ολυμπία – Ιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 37.68 €