Ο Γκόγια το θέατρο και το καρναβάλι

Περιγραφή
Ακολουθώντας τα βήματα του Goya στην Ιταλία, ένα ταξίδι που πρόσφατα τεκμηριώθηκε, το βιβλίο αυτό εστιάζει στις επιρροές που δέχτηκε από τη βενετσιάνικη τέχνη, επιχειρώντας μία πρωτότυπη προσέγγιση της ματιάς του Ισπανού καλλιτέχνη στον κόσμο του τέλους του 18ου αιώνα.
Την εποχή που ο Goya επισκέφτηκε τη Βενετία, η πόλη είχε ήδη παραδοθεί σε μία καρναβαλική γιορτή δίχως τέλος. Η θεατρικότητα διείπε την καθημερινότητα και οι απολαύσεις αποτελούσαν σκοπό ύπαρξης της εκθαμβωτικά όμορφης αλλά συνάμα παρακμάζουσας πόλης.
Οι Βενετσιάνοι καλλιτέχνες Giambattista και Domenico Tiepolo αποτυπώνουν στις εικόνες τους το κλίμα αυτό με τρόπο ανεπανάληπτο στην ιστορία της τέχνης: αμφίσημα, με καυστική ειρωνεία, χλευάζοντας και κρίνοντας διαβρωτικά.
Στα χαρακτικά και τα σχέδια των Tiepolo, και ιδίως του Domenico, ο Goya φαίνεται ότι ανακάλυψε ένα μοναδικό τρόπο μέσα από τον οποίο θα μπορούσε να μορφοποιήσει την κριτική του για την επίσης παρακμιακή ισπανική αυλή των Βουρβώνων και τις κοινωνικά προβληματικές καταστάσεις που αντίκρυζε, παραδίδοντάς μας τα ασύγκριτης κριτικής οξύτητας Caprichos.
Πρόκειται για την αξιοποίηση της θεατρικότητας και της δραματουργίας της Commedia dell’ Arte, της καρναβαλικής γιορτής ενός “κόσμου από την ανάποδη”, στον οποίο κυριαρχούν η μάσκα και η μεταμφίεση, η αμφισημία της μορφής και το παιχνίδι ανάμεσα στο φανερό και το αθέατο, το πραγματικό και το φανταστικό.
Η Φανή Μουμτζίδου είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολεγίου “Ανατόλια” της Θεσσαλονίκης, της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Βενετίας και της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
Υπήρξε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. και της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ. και ως μεταπτυχιακή υπότροφος φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή της Βενετίας, στο Τμήμα Ιστορίας και Κριτικής της Τέχνης.
Το 2001 υποστήριξε με επιτυχία τη διδακτορική της διατριβή στο Α.Π.Θ.
Δίδαξε Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών – Η Ιστορία των Τεχνών στην Ευρώπη).
Συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα, έλαβε μέρος σε συνέδρια και ημερίδες, δημοσίευσε άρθρα και μελέτες και πραγματοποίησε διαλέξεις, προσκεκλημένη από έγκριτους φορείς.
Ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ., όπου αναλαμβάνει το σχεδιασμό και την επιμέλεια εκθέσεων και εκδόσεων. Παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο της έρευνας ζητημάτων Ιστορίας και Κριτικής της Τέχνης

Συγγραφέας: Μουμτζίδου Φανή
Εκδότης: Νεφέλη
Έτος έκδοσης: 2005
ISBN: 960-211-756-7
Σελίδες: 296
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Θέατρο – Ιστορία, Τέχνη – Ερμηνεία και κριτική
Σειρές: Βιβλιοθήκη της Τέχνης

Τιμή σε ιστοσελίδες: 16.74 €