Ο βράχος

Περιγραφή
Αλήθεια, ποιος πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στον διάσημο Βράχο της Ιερουσαλήμ; Πολλοί είναι οι θρύλοι και αμέτρητες οι δοξασίες. Για κάποιους, είναι ο χώρος όπου στάθηκε ο Αδάμ όταν εκδιώχθηκε απ’ τον Παράδεισο κι όπου ο Αβραάμ επιχείρησε να θυσιάσει το γιο του. Για άλλους, εκεί πρωτοχτίστηκε ο Ναός του Σολομώντα και από εκεί ο Ιησούς απηύθυνε το κήρυγμά Του στους πιστούς. Ορισμένοι, πάλι, πιστεύουν ότι στο Βράχο αυτόν πάτησε ο Μωάμεθ για να ανέλθει στους Ουρανούς.
Μέσα από τα μάτια του Ισαάκ, του ανθρώπου που σχεδίασε το Θόλο του Βράχου, ο Κάναν Μακίγια μας γυρίζει πίσω, στον έβδομο αιώνα, και αναζητά τους εσωτερικούς συμβολισμούς του πανάρχαιου ιερού τόπου, πέρα από τους μύθους και τα πρόσωπα.
Ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα που, μέσα από τα ιστορικά δεδομένα, φθάνει στις απαρχές των τριών κύριων μονοθεϊστικών θρησκειών. Ο Kάναν Μακίγια γεννήθηκε στη Βαγδάτη. Έχει γράψει αρκετά βιβλία, μεταξύ των οποίων το “Cruelty and silence”, που τιμήθηκε με το Βραβείο Lionel Gelber 1993 ως το καλύτερο βιβλίο με θέμα τις διεθνείς σχέσεις. Έχει επίσης αρθρογραφήσει στις εφημερίδες The New York Times, The New York Review of Books, The Independent, The Times Literary Supplement. Είναι ιδρυτικό μέλος και διευθυντής του The Iraq Foundation, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης η οποία εδρεύει στην Ουάσινγκτον και έχει στόχο τον εκδημοκρατισμό του Ιράκ. Συμμετείχε στην παραγωγή δύο ταινιών για την τηλεόραση, μία εκ των οποίων, η “Saddam’s killing fields”, τιμήθηκε με το Βραβείο Edward R. Murrow 1992 ως το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις. Διευθύνει ένα ερευνητικό πρόγραμμα για το Ιράκ στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και παράλληλα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Μπράνταϊς. Ζει στη Μασαχουσέτη.

Συγγραφέας: Makiya Kanan
Μεταφραστής: Κατσάνης Βαγγέλης
Εκδότης: Ψυχογιός
Έτος έκδοσης: 2005
ISBN: 960-274-912-1
Σελίδες: 449
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Ιστορικό μυθιστόρημα, Ιρακινή πεζογραφία – Μυθιστόρημα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.65 €