Ο Αχενάτων και η γέννησις του μονοθεϊσμού

Περιγραφή
H γέννησις του μονοθεϊσμού είναι αρρήκτως συνδεδεμένη με το πρόσωπο του Αμενώφεως Δ’ ή Αχενάτωνος, όπως μετωνομάσθηκε, από το πέμπτο έτος της βασιλείας του, ο μυστηριώδης αυτός φαραώ. Μυστηριώδης διότι τίποτε δεν γνωρίζομε για τον ίδιο και την μεγάλη βασιλική του σύζυγο, την πανέμορφη Νεφερτίτη, πριν από την άνοδο του στον θρόνο, γεγονός που δεν έπαυσε να εξάπτει την φαντασία και των σοβαρωτέρων αιγυπτιολόγων.
Γνωστός σήμερα ως ο “αιρετικός φαραώ”, ο αναθεματισμένος και διαγεγραμμένος από τις δέλτους της ιστορίας Αχενάτων απεκήρυξε προς το τέλος της βασιλείας του όλους ανεξαιρέτως τους θεούς της Αιγύπτου, πλην του ενός θεού, του ζώντος Ρα-Άτωνος. Πρώτος ζήσας, ποιητής των πάντων, στοργικός πατέρας και μητέρα, έμπλεως αγάπης και κάλλους, ο Ρα-Άτων είναι και κατ’ εξοχήν ηθικός θεός καθότι δίκαιος κριτής.
Η κατάργησις συλλήβδην του παραδοσιακού πανθέου της Αιγύπτου σηματοδοτεί την εμφάνισι του πρώτου καθ’ εαυτό μονοθεϊσμού, που δεν αναγνωρίζει και δεν λατρεύει άλλους θεούς πλην του ενός και μόνου θεού. Από τον πρώτο αυτόν μονοθεϊσμό θα προέλθουν, αμέσως ή εμμέσως, οι σημερινοί ιστορικοί μονοθεϊσμοί. Σ’ αυτό έγκειται η πρωταρχική του σημασία, καθόσον η μελέτη της γενέσεώς του επιτρέπει να δοθεί απάντησις αντικειμενική στο καίριο ερώτημα πώς γεννήθηκε ο μονοθεϊσμός, συνακόλουθα δε και στο ερώτημα, ποία μπορεί να είναι σήμερα η σημασία και ποίο το μέλλον του μονοθεϊσμού.Ο Πρέσβυς έ. τ. Εμμανουήλ Ιωάννου Γκίκας γεννήθηκε το 1935 στην Ρώμη, όπου και μεγάλωσε. Πτυχιούχος της Νομικής σχολής των Πανεπιστημίων Ρώμης και Αθηνών, εισήλθε το 1962 στην διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και διετέλεσε, συν τοις άλλοις, Διευθυντής επί τετραετίαν (1988-1992) της Διευθύνσεως Τουρκίας και Κύπρου, Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στα Ηνωμένα έθνη (Νέα Υόρκη), Διπλωματικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο Ισραήλ, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στους Διεθνείς Οργανισμούς της Γενεύης και Πρέσβυς της Ελλάδος στην Ελβετία. Το 1995 ανέλαβε Γενικός Γραμματεύς της Προεδρίας της Δημοκρατίας, από την οποία αποχώρησε το 2000 μετά τον θάνατο της γυναίκας του. Τιμήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Φοίνικος και τον Μεγαλόσταυρο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων καθώς και με πολυάριθμες ξένες υψηλές τιμητικές διακρίσεις. Συγγραφέας θεολογικών και θρησκειολογικών έργων, με κυριώτερο το “Ο Χριστός Ιησούς, μύθος ή πραγματικότητα”, είναι ισόβιο επίτιμο μέλος της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Πιο πρόσφατο βιβλίο του, “Ο Αχενάτων και η γέννησις του μονοθεϊσμού”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Συγγραφέας: Γκίκας Εμμανουήλ Ι.
Εκδότης: Κέδρος
Έτος έκδοσης: 2013
ISBN: 960-04-4394-7
Σελίδες: 416
Σχήμα: 23χ15
Κατηγορίες: Θρησκεία – Ιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.73 €