Ο αρνητής

Περιγραφή
Ο «Αρνητής» είναι ένα μακροσκελές ποίημα με οδηγό το «Ουρλιαχτό» του Άλλεν Γκίνσμπεργκ και με βαθιά επιρροή από την ποίηση του Ουώλτ Ουίτμαν. Ποίημα με χαλαρή ρίμα και ρυθμό, τεχνικά εισφέρει την αναγκαιότητα της επιστροφής στην προ-νεωτερική ποίηση, ενώ θεματικά αναζητεί την επιστροφή της πολιτικής στην λογοτεχνία.
Ο «Αρνητής», με αφετηριακό σημείο το «Αρνούμαι» του Αντώνη Σαμαράκη, εξερευνά και εκφράζει με σφρίγος μία πολιτική θέση θεμελιωδώς α-πολιτική. Αποδομεί τις ακραίες ιδεολογικές θεωρήσεις της σημερινής εποχής, που έχουν προκύψει από τη δημοφιλία άκρας αριστεράς και δεξιάς, και ψάχνει άφοβα μέσα από το σκοτάδι του σύγχρονου παραλογισμού, την αχτίδα μιας νέας, αισιόδοξης θεώρησης των πραγμάτων, μακριά από την ιδεολογική ταύτιση με οποιαδήποτε πολιτική ομάδα, με εξαίρεση όσους έχουν αγαναχτήσει με την πολιτική την ίδια.
Ο «Αρνητής» μοιάζει και με μια απόπειρα να προκύψει ποιητικό αποτέλεσμα συμβολικό, ίσως και σουρεαλιστικό, μέσα από τον καταλογισμό του παραλογισμού της κοινωνικής λογικής της εποχής μας: οι στίχοι του άφοβα εξερευνούν και αποδομούν αυτόν τον παραλογισμό, αναλύοντάς τον από μια ασφαλή απόσταση.
Γιατί, ο «Αρνητής» αποτελεί και ένα ποιητικό χρονικό αναχωρητισμού. Ο συγγραφέας του τον έγραψε αφότου αναχώρησε από την χώρα για τον τόπο της μυθοποιημένης ήδη αυτοεξορίας του: την νήσο Ουεσσάν της Γαλλίας στην οποία διαδραματίζεται το βιβλίο του Writersland.
Το ποίημα αποδίδεται εκδοτικά σε μία μινιμαλιστικής αισθητικής έκδοση που το κάνει να θυμίζει κόμικ με ήρωα τον Αρνητή που κρύβεται μέσα σε καθέναν από εμάς. Η έκδοση συνοδεύεται και από το site www.thenegator.wordpress.com, τον βιντεο-σύντροφο του βιβλίου, ένα κολάζ από ντοκυμαντέρ, κείμενα και εικόνες που εξακοντίζουν το μήνυμα του Αρνητή σε μία σκοτεινή εποχή.Ο Νίκος Βλαντής γεννήθηκε το 1973 στην Αλεξανδρούπολη (με το όνομα Νίκος Μπαρμπόπουλος). Σπούδασε πολιτικός μηχανικός κι έκανε το διδακτορικό του στο ΕΜΠ με θέμα τον σχεδιασμό της πόλης. Έχει εκδώσει το μυθιστόρημα «Αλκιβιάδης Δεσμώτης» (Απόπειρα, 2000), το αστυνομικό, σαρκαστικό θρίλερ «www.tospitimas.gr» (Περίπλους, 2002), το σατιρικό αφήγημα «Θέλω να μείνω λίγο μόνη μου να σκεφτώ» (Περίπλους, 2003) και τα μυθιστορήματα «Greek Psycho, η απόλυτη νεοελληνική ψύχωση» (Οξύ, 2004), «Η ανυπαρξία που σου αξίζει» (Οξύ 2004), «Μπάρτλεμπυ ο κομπιουτεράς: μια ιστορία της Σίλικον Στρητ» (Απόπειρα 2005), «Writersland: το νησί των συγγραφέων» (Κέδρος 2006) και «Λήθη» (Κέδρος 2008). Μαζί με τον Παύλο Μπαλτά, εξέδωσε ένα βιβλίο με θέμα τις αναπαραστάσεις της πόλης και τη μυθολογία της: «Επόμενη στάση: Χαμένες λεωφόροι, μια περιδιάβαση στην κοσμογονία της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής μητρόπολης» (Futura 2004). Συνεργάτης του δωρεάν περιοδικού βιβλίου «Index», το άφησε το 2006 για να ιδρύσουν, μαζί με τη Μαρία Λεκάκη-Βλαντή, τον εκδοτικό οίκο «Μαγικό Κουτί». Πέντε χρόνια αργότερα (2011) απομακρύνθηκε από τον ελλαδικό εκδοτικό χώρο, εμπιστευόμενος το «Μαγικό Κουτί» στον Σπύρο Παλούκη των εκδόσεων «Fata Morgana», για να ασχοληθεί μαζί με τη Μαρία Βλαντή, με το www.cosmowave.in.

Συγγραφέας : Βλαντής Νίκος
Εκδότης : Μαγικό Κουτί & Fata Morgana
Έτος έκδοσης : 2012
ISBN : 960-98850-5-5
Σελίδες : 48
Σχήμα : 20χ14
Κατηγορίες : Νεοελληνική ποίηση

Τιμή σε ιστοσελίδες: 5.34 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.