Ο αμαρτωλός των Βαλκανίων

Περιγραφή
Τατάρ Πάζαρτζικ της Βουλγαρίας, μέσα της δεκαετίας του 1930. Ο Ντιμίτερ Ποπόφ, ένας νεαρός Βούλγαρος, αναγκάζεται να εγκαταλείψει λαθραία την πατρίδα του όταν, σε κατάσταση άμυνας, δολοφονεί τον μεγαλοεκβιαστή Μποζιντάρ Στάνεφ. Μαζί του τρέπεται σε φυγή και ο Έλληνας φίλος του Μιχάλης. Φυγόδικος, θα περιπλανηθεί στα νησιά του Αιγαίου, στα Καρπάθια, στην Κροατία μέχρι και τα βάθη της Ανατολίας. Το διαβατήριό του γράφει Ντιμίτερ Ποπόφ, αλλά θα αλλάξει αρκετά ονόματα: Δημήτριος Παππάς στην Ελλάδα, Ντεμίρ Παπάζογλου στην Τουρκία, Ντιμίταρ Πόποβιτς στην Σερβία, Ντουμίτρε Ποπέσκου στη Ρουμανία. Θα αλλάξει σπίτια, δουλειές, συνήθειες, θα ζήσει τον κίνδυνο και την περιπέτεια, την προδοσία και την αμαρτία. Σε προχωρημένη ηλικία πια εξομολογείται την πολυτάραχη ζωή του…
Μια βαλκανική περιπέτεια στο σταυροδρόμι του μύθου και της σύγχρονης βαλκανικής ιστορίας. Ένας περιπλανώμενος άντρας, υπεράνω ταυτότητας και πατρίδας, ο οποίος δηλώνει ότι “ανήκω στο μέρος όπου ζω”.
Ένα βιβλίο – ύμνος στην κοινή βαλκανική μοίρα που γεφυρώνει εθνισμούς και εθνικισμούς.Ο Ντιμίτερ Κίρκοφ γεννήθηκε το 1945 στο Πλόβντιφ (Φιλιππούπολη). Σπούδασε στη Σόφια βουλγαρική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Άγιος Κλήμης της Οχρίδας. Είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας. Εργάστηκε ως συντάκτης σε φιλολογική εφημερίδα, σε εκδοτικό οίκο και στα περιοδικά Septemvri και Letopisi. Διδάσκει θεωρία και Πρακτική της τέχνης του Λόγου στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου της Σόφιας. Είναι συγγραφέας των βιβλίων λογοτεχνικής κριτικής “Απόψεις και δημιουργία” (1977) και “Αναλύσεις” (1981), του δοκιμίου “Στάσεις στον Παράδεισο” (1998) και των μυθιστορημάτων “Ο λόγος” (1986), “Έρωτας κόλαση” (1989), “Ο αμαρτωλός των Βαλκανίων” (2000), “Ο μαθηματικός τύπος της καταγραφής” (2003), κ.ά. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα ρωσικά και στα γερμανικά. Έχει τιμηθεί με τέσσερα εθνικά λογοτεχνικά βραβεία. Το 2003, στο Βερολίνο, η γερμανοβουλγαρική πολιτιστική οργάνωση Χάσοβε τον τίμησε για το μυθιστόρημα του “Ο αμαρτωλός των Βαλκανίων” με το βραβείο Μπερλίνσκι Χας.

Συγγραφέας: Kirkov Dimitar
Μεταφραστής: Σταθόγιαννης Πάνος
Εκδότης: Κέδρος
Έτος έκδοσης: 2005
ISBN: 960-04-2876-Χ
Σελίδες: 634
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Βουλγαρική πεζογραφία – Μυθιστόρημα
Σειρές: Ξένη Πεζογραφία, Βαλκανική Λογοτεχνία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 16.51 €