Ο αλχημιστής

Περιγραφή

Ο όρκος μου είναι: Να τελειοποιήσω την ιατρική τέχνη μου και ποτέ να μην παρεκκλίνω από αυτήν, για όσο καιρό με θέλει ο Θεός σε τέτοιο καθήκον, και να αντιτίθεμαι σε κάθε ψευδή ιατρική και διδασκαλία. Κατόπιν, να αγαπώ τους ασθενείς, τον καθένα ξεχωριστά και όλους μαζί, περισσότερο από ό,τι αγαπώ το σώμα μου, ακόμη κι αν τύχει να βρεθεί σε κίνδυνο θανάτου από πυρά. Να μην κρίνω τίποτε επιφανειακά, αλλά με τα συμπτώματα. Επίσης, να μη χορηγώ κανένα φάρμακο δίχως κατανόηση, ούτε να παίρνω χρήματα χωρίς να τα αξίζω. Επιπλέον, να μην εμπιστεύομαι τον οποιοδήποτε φαρμακοποιό, ούτε να ασκήσω βία σε οποιοδήποτε παιδί. Και βέβαια, να μη μαντεύω, αλλά να γνωρίζω… … Δεν έχω τίποτε άλλο παρά τη θέληση να ανακαλύψω το καλύτερο που μπορεί να πετύχει η ιατρική, το καλύτερο που υπάρχει στη φύση, το καλύτερο που προορίζει η φύση της γης για τον ασθενή. Τίποτε δεν προέρχεται από εμένα, όλα έρχονται από τη φύση, της οποίας και εγώ αποτελώ ένα τμήμα… Θεώρησα σωστό, λοιπόν, να μην περιγράψω μόνο τον φυσικό άνθρωπο, αλλά με πιότερη ευχαρίστηση να πάω μακρύτερα, στον αιώνιο άνθρωπο, τον ουράνιο άνθρωπο στη νέα γέννηση. Έτσι, ο παλιός άνθρωπος θα μπορέσει να δει και να παρατηρήσει τη φύση του και να μάθει να καθοδηγεί τον εαυτό του ανάλογα. Επίσης, θα μάθει τι μπορεί να κάνει αυτός ο αναγεννημένος άνθρωπος εδώ, επάνω στη γη, και μετά από αυτή τη ζωή, στην αιώνια ζωή…

Philippus Theophrastus Paracelsus (1493 – 1541). Γεννήθηκε στο καντόνι Schwyz της Ελβετίας και το όνομά του ήταν αρχικά Philipp Auroleus Theophrast Bombast von Hohenheim. Μετά από χρόνια σπουδών και περιπλανήσεων εργάστηκε ως γιατρός στο Ζάλτσμπουργκ και στο Στρασβούργο, μέχρι που έγινε το 1527 αστίατρος και καθηγητής στη Βασιλεία (Ελβετία). Μετά από διενέξεις το 1528 με την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου, άρχισε ο Παράκελσος περιοδείες στα γερμανόφωνα κράτη, Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία, όπου απέκτησε ευρύτατη φήμη, λόγω των επιτυχημένων ιατρικών τεχνικών του. Κύριος λόγος της επιτυχίας του ήταν ότι χρησιμοποιούσε ως φάρμακα, αντί για φυτικές ουσίες, χημικά παρασκευάσματα.
Στις δημοσιεύσεις του καταφερόταν ο Παράκελσος ενάντια στην Ιατρική του Γαληνού και ευνοούσε ένα θεμελιώδη εκσυγχρονισμό της ιατρικής επιστήμης. Τα κυριότερα ιατρικά του συγγράμματα αφορούσαν τη σύφιλη και τη θεραπεία της, τις επαγγελματικές ασθένειες των ανθρακορύχων, τη χειρουργική, τη θεραπεία των τραυμάτων, τα ιαματικά λουτρά κ.ά.
Επειδή η ιατρική διδασκαλία του Παράκελσου περιείχε αστρολογικά, αλχημιστικά και μαγικά στοιχεία, είναι μέχρι σήμερα η σημασία του ως ιατρού και φυσιοδίφη αμφισβητούμενη.

Συγγραφέας : Paracelsus Philippus Theophrastus
Μεταφραστής : Μυγιάκης Λύσανδρος
Επιμελητής : Καλογερόπουλος Κώστας
Εκδότης : Ιάμβλιχος
Έτος έκδοσης : 2014
ISBN : 960-268-026-1
Σελίδες : 336
Σχήμα : 24×17
Κατηγορίες : Απόκρυφες επιστήμες, Μαγεία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 15.40 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.