Ο Αδαμάντιος Κοραής και η πολιτική

Περιγραφή
Για τον Κοραή μπορεί να πει κανείς ό,τι έγραψεν ο Βολταίρος για τον Dante: «Όλοι τον εξυμνούν, αλλά λίγοι τον έχουν διαβάσει».
Αν και είναι ο πιο άγνωστος μεγάλος της ελληνικής πολιτικής ιστορίας, το λαμπρό όνομά του κατέχει περίοπτη θέση στην ιστορία του ευρωπαϊκού πνεύματος. Φορέας υψηλής ελληνικής πνευματικής παράδοσης, συγχρωτίσθηκε με τους ονομαστότερους διανοούμενους της Δυτικής Ευρώπης του 18ου αιώνος και θεωρούνταν από αυτούς ως η πλέον λαμπρή και ολοκληρωμένη πνευματική μορφή.
Συνέγραψε, παρά την βαθύτατα υποσκαμμένη υγεία του, με νεανικό σφρίγος και με βαθύτατη γνώση της πνευματικής κατάστασης της εποχής του. Και τα τελευταία του ακόμη πολιτικά κείμενα (…) αναδίδουν μια θαυμαστή δύναμη και ένα διαρκώς ανανεούμενο πνευματικό υλικό.
Βασικό αίτημα του Κοραή ήταν να συλλάβομε την αρχαιότητα πάλι σ’ όλο το εύρος του πολιτισμού της.
Το κεντρικό βάρος των επιστημονικών ερευνών του επί των ελληνικών κλασικών κειμένων κατευθύνεται προς το παιδαγωγικό και το πολιτικό νόημα του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδα.
Η ουμανιστική αυτή συνισταμένη των συλλογισμών του, υπό την οποία συνδέονται κατά φυσικό τρόπο πολλά έξοχα πνεύματα πολλών λαών του δυτικού ημισφαιρίου, μπορεί ακόμη και σήμερα να υπηρετεί τους ίδους σκοπούς, προς αμοιβαία πνευματική κατανόηση των ευρωπαϊκών εθνών, που μοιραία συνδέονται μεταξύ τους ανέκαθεν με στενούς πνευματικούς δεσμούς.
Ο Κοραής θεωρείται δίκαια σαν ένας από τους καλύτερους εκπροσώπους της πολιτικής επιστήμης. Τα κείμενά του διατηρούν ζωντανή και καλλιεργούν με μαγευτική επιδεξιότητα την παράδοση του πολιτισμού εκείνου, με την κληρονομιά και συντήρηση του οποίου συνδέονται όλοι οι λαοί του δυτικού κόσμου.

Συγγραφέας : Χαραλαμπίδης Δημήτριος
Εκδότης : Κάκτος
Έτος έκδοσης : 2002
ISBN : 960-382-477-1
Σελίδες : 343
Σχήμα : 24χ17
Κατηγορίες : Πολιτικές επιστήμες, Κοραής, Αδαμάντιος (1748-1833)

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.36 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.