Οφσάιντ

Περιγραφή
Το “Οφσάιντ / εκτός παιδιάς” είναι το τελευταίο έργο του ιδιοφυούς Καταλανού θεατρικού συγγραφέα Σέρτζι Μπελμπέλ, και είναι επηρεασμένο από την οικονομική κρίση από την οποία υποφέρουν όσοι ζουν στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Χειρίζεται το θέμα της κρίσης με χιούμορ, όχι τόσο για να εστιάσει στην πολιτική ή την οικονομική του διάσταση, όσο για να “ζωγραφίσει” τις μικρές αντιξοότητες, τις ανθρώπινες δυστυχίες που πηγάζουν από αυτή την κατάσταση και καταλήγουν να επηρεάζουν μια φαινομενικά συμβατική μέση οικογένεια. Στο θέμα της οικονομικής κρίσης έρχεται να προστεθεί κι εκείνο του ποδοσφαίρου, ενός αθλήματος αρκετά “τρελού”, που παραδόξως χρησιμεύει ως βάλσαμο για να ξεφύγουν οι χαρακτήρες του έργου -έστω και προσωρινά- από τη δυστυχία στην οποία είναι βυθισμένοι. Ένα έργο για την οικογένεια, αυτή την παράξενη κοινωνική δομή στην οποία η τραγωδία και το δράμα πάνε πιασμένα χέρι χέρι, σχεδόν πάντα με έναν τρόπο αρκετά αστείο.
Η μετάφραση του έργου τιμήθηκε με το Βραβείο Eurodram 2015.Ο Σέρτζι Μπελμπέλ γεννήθηκε το 1963 στη Βαρκελώνη. Σπούδασε φιλολογία στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης. Ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το θέατρο όταν ήταν ακόμη φοιτητής, με την ενθάρρυνση του καθηγητή και θεατρικού συγγραφέα Χοσέ Σάντσις Σινεστέρα (Jose Sanchis Sinistera). Παράλληλα με τη συγγραφή, ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία και τη μετάφραση ξένων έργων στα καταλανικά, και αργότερα δικών του έργων, καθώς και έργων άλλων Καταλανών συγγραφέων στα ισπανικά. Διδάσκει στο Ινστιτούτο Θεάτρου της Βαρκελώνης. Έχει σκηνοθετήσει και μεταφράσει πολλά κλασικά και σύγχρονα έργα.
Πρώτο δικό του έργο που παραστάθηκε στην καταλανική γλώσσα είναι το “Καλειδοσκόπια και φάροι σημερινοί” (“Calidoscopios y faros de hoy”), το 1986. Το 1992 έγινε ευρύτερα γνωστός με το έργο του “Χάδια”, (“Caricies”), το οποίο παίζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Έναν χρόνο αργότερα, ανέβηκε στη Βαρκελώνη το “Μετά τη βροχή” (“Despres de la pluja”), το οποίο, επίσης, κάνει διεθνή καριέρα.
Στο μεταξύ έχει ήδη καταξιωθεί ως σκηνοθέτης, έχοντας ανεβάσει, μεταξύ άλλων, Σαίξπηρ, Γκολντόνι, Μολιέρο, Μπέκετ, Μάμετ και Σινιστέρα. Στους συγγραφείς που έχει μεταφράσει συγκαταλέγονται οι Μπέκετ, Γκολντόνι, Μολιέρος, Ρακίνας, Κολτές, Χάινερ Μύλλερ και Περέκ.
Το 1994 γράφει το “Μια στιγμή πριν” (“Morir”) για το οποίο τιμήθηκε με τα εξής βραβεία:
-Premio Borne de Teatro (1994)
-Premio Nacional de Catedra Dramatica (1996)
-Premio Nacional de Literatura Dramatica (1996)

Συγγραφέας: Belbel Sergi
Εκδότης: Σοκόλη – Κουλεδάκη
Έτος έκδοσης: 2016
ISBN: 618-5139-36-7
Σελίδες: 72
Κατηγορίες: Ισπανικά θεατρικά έργα
Σειρές: Παγκόσμιο Θέατρο

Τιμή σε ιστοσελίδες: 7.96 €