Ορουνόκο ή Ο σκλάβος πρίγκιπας

Περιγραφή
[…] Στη νουβέλα η Μπεν αφηγείται στο πρώτο πρόσωπο την τραγική ιστορία του Ορουνόκο, πρίγκιπα της Κορομαντίας (Coromantien), εμπορικού σταθμού των Άγγλων στη δυτική ακτή της Αφρικής κοντά στην Γκάνα, που με δόλο πουλήθηκε ως σκλάβος στο Σούριναμ, μία ιστορία έρωτα και πίστης του ήρωα προς την αγαπημένη του σύζυγο Ιμόιντα (Imoinda), προδοσίας του από τους Άγγλους αποίκους και τέλος της απάνθρωπης τιμωρίας του με φρικτά βασανιστήρια ως υπευθύνου της αποτυχημένης εξέγερσης των σκλάβων. Η αφηγήτρια εμφανίζεται ως φίλη και σύμμαχος του Ορουνόκο που προσπαθεί να τον προστατεύσει από τη δολιότητα των χριστιανών «πολιτισμένων» Άγγλων, αντιπαραβάλλοντας στο κείμενό της διαρκώς την υποκρισία και το ψέμα που χαρακτηρίζει τους Δυτικούς με την έμφυτη ευγένεια, τις ηθικές αρχές και γενναιοδωρία του «άγριου» ήρωά της. Ο «Ορουνόκο» γνώρισε αργότερα μεγάλη επιτυχία και στη θεατρική του προσαρμογή (1695) από τον Τόμας Σάδερν (Thomas Southerne) ο οποίος ανέδειξε πλήρως ως πρόβλημα το θεσμό της δουλείας. […]
(από το επίμετρο του βιβλίου)Η Άφρα Μπεν (1640;-1689), ο θηλυκός Σαίξπηρ και η πρώτη γυναίκα επαγγελματίας συγγραφέας στην Αγγλία, είναι μυθική φυσιογνωμία για τα αγγλικά γράμματα. Όχι μόνο άνοιξε το δρόμο σε άλλες συγγραφείς (Όστιν, Γκάσκελ, Έλιοτ κ.ά.), αλλά κυρίως κέρδισε το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης για όλες τις γυναίκες. Αυτό της το αναγνωρίζει άλλωστε η Βιρτζίνια Γουλφ λέγοντας ότι «όλες μαζί οι γυναίκες οφείλουν να αφήσουν λουλούδια στον τάφο της Άφρα Μπεν διότι κέρδισε για όλες το δικαίωμα να λένε τη γνώμη τους.

Συγγραφέας : Behn Aphra
Μεταφραστής : Κονδύλης Γρηγόρης Ν.
Εικονογράφος : Σβορώνου Αγγελική
Εκδότης : Μαΐστρος
Έτος έκδοσης : 2008
ISBN : 960-8252-60-1
Σελίδες : 206
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Αγγλική πεζογραφία – Μυθιστόρημα
Σειρές : Παγκόσμια Πεζογραφία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 16.16 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.