Οπτικές και άλλες απολαύσεις

Περιγραφή
Στο βιβλίο μελετώνται οι διεργασίες και τα οράματα που οδήγησαν τα κινήματα των γυναικών να συγκλίνουν στη συγκρότηση του φεμινιστικού κινήματος. Παράλληλα εξετάζεται το πώς ο φεμινισμός επέδρασε στις πολιτικές της αναπαράστασης στην ψυχαναλυτική προσέγγιση, στη θεωρία του κινηματογράφου και στην αισθητική των πρωτοποριών.
Παράλληλα, όμως, το βιβλίο αυτό αφηγείται και μια άλλη ιστορία, αυτή της συγγραφέως, που μαθαίνει σταδιακά μέσα από το φεμινισμό να εκφράζεται και να αρύεται δύναμη και πειθώ.
Το έργο αυτό αποτελεί το θεμέλιο λίθο της φεμινιστικής παρέμβασης στην κινηματογραφική θεωρία και συγχρόνως ένα μανιφέστο για το φεμινιστικό κινηματογράφο.Η Λώρα Μάλβεϊ θεωρείται ως η σημαντικότερη εκπρόσωπος της φεμινιστικής / ψυχαναλυτικής προσέγγισης στο χώρο των κινηματογραφικών σπουδών, αλλά και συγχρόνως μια σημαντική σκηνοθέτης του φεμινιστικού πρωτοποριακού κινηματογράφου. Έχει διδάξει σε πολλά βρετανικά και αμερικανικά πανεπιστήμια. Η δημοσίευση του άρθρου της “Οπτικές απολαύσεις και αφηγηματικός κινηματογράφος” το 1975 απετέλεσε την κινητήρια δύναμη για τη διάδοση της φεμινιστικής οπτικής στις κινηματογραφικές σπουδές.
Παράλληλα, έχει σκηνοθετήσει έξι πρωτοποριακές ταινίες μαζί με τον Peter Wollen. Έχει εργαστεί στον εκπαιδευτικό τομέα του British Film Institute και το 1999 εξελέγη καθηγήτρια κινηματογραφικών και επικοινωνιακών σπουδών στο Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του διδακτικού και ερευνητικού πεδίου.
Σημαντικότερα έργα της: “Fetishism and curiosity” (“Φετιχισμός και περιέργεια”), Λονδίνο 1996. “Peeping Tom” (κριτικός σχολιασμός σε δίσκο λέιζερ και σε DVD) 1999, “Citizen Kane”, Λονδίνο 1992.
Σημαντικότερες ταινίες της: “Riddles of the sphinx”, “Penthesilia”, “Disgraced monuments”.

Συγγραφέας: Mulvey Laura
Μεταφραστής: Κουλεντιανού Μαργαρίτα
Επιμελητής: Κομνηνού Μαρία
Εκδότης: Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης: 2004
ISBN: 960-02-1822-6
Σελίδες: 343
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Κινηματογράφος , Φεμινισμός
Σειρές: Εικόνα και Επικοινωνία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.09 €