Οι πέντε εποχές της φιλοσοφίας

Περιγραφή
Η φιλοσοφία σήμερα, έχοντας διατρέξει πέντε μεγάλες, γεμάτες από διανοητικές περιπέτειες εποχές, δίνει την αίσθηση της κόπωσης και, ακόμη παραπέρα, της χρεοκοπίας -τόσο μάλιστα, ώστε ορισμένοι να επείγονται να συντάξουν τη ληξιαρχική πράξη του θανάτου της. Η διάχυτη, πράγματι, παρακμή της φιλοσοφίας στον καιρό μας, όμως, οφείλεται στην ανεπάρκεια των μεθόδων που οι απολογητές της μας κληροδότησαν, και όχι στην ίδια την ιδιοσυγκρασία των φιλοσόφων, οι οποίοι, σαν αιώνιοι ανατροπείς του οικείου και του συνήθους, σαν ανεξάντλητοι αναζητητές του διαφορετικού, εξακολουθούν -και θα συνεχίσουν, όσο θα υπάρχει η ανθρώπινη φυλή- να παρουσιάζουν ενδιαφέρον, αιφνιδιάζοντάς μας με τις ευρηματικές ιδέες των. Από την άποψη αυτή, λοιπόν, η μάχη για την επιβίωση της φιλοσοφίας δεν θα πρέπει να είναι μια μάχη για την ουσία της, αλλά μια μάχη για την ανεύρεση και την κατάκτηση της σωστής μεθόδου της.
Περιέχονται τα κεφάλαια:
– Πρόλογος
– Η εποχή των κοσμολόγων
– Η εποχή των ανθρωπολόγων
– Η εποχή των σωτήρων
– Η εποχή των μάγων
– Η εποχή των ενδοσκόπων
– Εις επίμετρον
– Πίνακας ονομάτων και όρωνΟ Θεοδόσιος Ν. Πελεγρίνης είναι καθηγητής φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει από το 1977. Έχει τιμηθεί με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής 2007 για το βιβλίο του «Από τον πολιτισμό στην πείνα».

Συγγραφέας : Πελεγρίνης Θεοδόσιος Ν.
Εικονογράφος : Ζουμπουλάκης Πέτρος
Επιμελητής : Αρβανίτης Δημήτρης Θ.
Εκδότης : Ελληνικά Γράμματα
Έτος έκδοσης : 2009
ISBN : 960-344-301-8
Σελίδες : 447
Σχήμα : 25χ17
Κατηγορίες : Φιλοσοφία – Ιστορία , Φιλοσοφία – Ερμηνεία και κριτική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 27.09 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.