Οι νεκροί πια δε μας πονούν

Περιγραφή
Ξεκινώντας απ’ τα πέτρινα χρόνια της εξορίας, το βιβλίο στρέφεται πίσω, στους προγόνους του Γιάννη Ρίτσου και στην οικογένεια της μητέρας του Ελευθερίας Βουζουναρά. Δυναμική φυσιογνωμία κρίσιμης σημασίας για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας και των κατοπινών ιδεών του ποιητή η μητέρα του, μολονότι αναδύθηκε μέσ’ από ένα συντηρητικό περιβάλλον ωσάν οδηγημένη απ’ τη Μοίρα, τον μπόλιασε με τις προοδευτικές ιδέες της. Η καταγωγή της κι η διαμονή των δύο αδελφών της τον έστειλαν στον τόπο της γέννησής της μαθητή τού Γυμνασίου Γυθείου μαζί με την αδελφή του Λούλα Γλέζου, την ίδια εποχή με τον Νικηφόρο Βρεττάκο.
Στο βιβλίο παρουσιάζονται συγγενικά του πρόσωπα, πρόσωπα νεκρών που είναι συντελεσμένοι κι αμετάβλητοι. Απ’ τα ντοκουμέντα και τις φωτογραφίες (1867-1950), όλα ανέκδοτα απ’ τις συλλογές του συγγραφέα, εμφανίζονται μορφές απ’ τα μαθητικά χρόνια του Γιάννη Ρίτσου εφόσον πέρασαν στην ποίησή του, λ.χ. στην Τέταρτη διάσταση – στο τερατώδες αριστούργημα. Φυσιογνωμίες, όπως η «θεία Όλγα», ο «θείος Λεωνίδας» ή ο μουσικοδιδάσκαλος Giocondo Moretti και χώροι, όπως το νησάκι Κρανάη, γύριζαν συνεχώς στις αναμνήσεις του μέχρι το Εικονοστάσιο ανωνύμων Αγίων. Τα θέματα δίνονται μαζί με την προσωπική εμπειρία του συγγραφέα απ’ τον ίδιο χώρο.Ο Ιωάννης Ταϊφάκος είναι Τακτικός Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Πρόεδρος του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας. Πρώτος Πρόεδρος του ίδιου Τμήματος (1996-2002) και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής (2002-2008). Υπήρξε Κύριος Ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών, συνεργάτης της «Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους» και Πρόεδρος της Εταιρείας Ρωμαϊκών Σπουδών στην Αθήνα. Είναι Μέλος της Συγκλήτου από το 1998 και Πρόεδρος πολλών διεθνών επιτροπών του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου οργάνωσε πολλά διεθνή συνέδρια. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Ρώμης «La Sapienza» (ΜΑ), και Λονδίνου King’s College (PhD). Τα βιβλία και οι δημοσιεύσεις του απηχούν το ερευνητικό και διδακτικό του έργο και αναφέρονται κυρίως στην Ελληνορωμαϊκή πολιτική σκέψη, την Κριτική και Εκδοτική του αρχαίου κειμένου, τον Κικέρωνα και την εποχή του, τον Ρωμαϊκό Αρχαϊσμό, τις Κλασικές επιβιώσεις στη νεώτερη Ευρωπαϊκή Γραμματεία. Το ερευνητικό του έργο έχει ενισχυθεί από ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Λεβέντη, το ΊΙδρυμα Ωνάση, το British School at Athens κ.ά. Παρασημοφορήθηκε μέ τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής της Ιταλικής Δημοκρατίας, έχει τιμηθεί με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και έχει λάβει άλλα ευρωπαϊκά βραβεία και μετάλλια (EuroAward, Χρυσό Μετάλλιο Ancona κ.ά).

Συγγραφέας : Ταϊφάκος Ιωάννης Γ.
Εκδότης : Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
Έτος έκδοσης : 2011
ISBN : 960-01-1421-8
Σελίδες : 141
Σχήμα : 24χ17
Κατηγορίες : Νεοελληνική ποίηση – Ερμηνεία και κριτική, Ρίτσος, Γιάννης, 1909-1990

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.85 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.