Οι ναυαγοί

Περιγραφή
Η δεύτερη παραγωγή μας αφορά τους “Ναυαγούς” του Hernan Neira (το τυπωμένο βιβλίο τιμήθηκε το 2003 με το βραβείο “Οι δύο όχθες”). Πρόκειται για ένα πολυφωνικά ηχογραφημένο Audio Book με πλούσια μουσική υπόκρουση (τη σύνθεση υπογράφει ο Χρήστος Ξενάκης ενώ τους κεντρικούς ρόλους υποδύονται οι ηθοποιοί Μιχάλης Μαρκάτης και Σεραφίτα Γρηγοριάδου). Η πλοκή, πέρα από τις εξαιρετικές περιγραφές και τους γοργούς ρυθμούς της, αποκαλύπτει στον ακροατή ένα δεύτερο νοηματικό επίπεδο, κατατάσσοντας το στην κατηγορία του ψυχολογικού μυθιστορήματος.
“Η Άμελαντ, μια άσπλαχνη φλοίδα γης καταμεσής του πελάγους, γίνεται η σκηνή όπου διαδραματίζεται ξανά και ξανά η αναμέτρηση της αγάπης με τη λήθη. Στη σαθρή, σάπια από τις κουτσουλιές των γλάρων άμμο, βρίσκουν καταφύγιο οι ναυαγοί. Δεν είναι ο ανελέητος τόπος, αλλά οι δικές τους επιλογές που τους κρατούν έρμαιους των πιο ζοφερών ενστίκτων και αποκλείουν κάθε έκφανση ανθρώπινης πνοής. Ένα και μόνο δίλημμα, να μείνουν ή να επιχειρήσουν να φύγουν απ’ την Άμελαντ, αρκεί για να ξεσπάσει αλληλοσπαραγμός. Και έπειτα, καθώς η παλίρροια καταπίνει τα πτώματα, η μνήμη των νεκρών αμφισβητείται. Η κόρη, ένας πατέρας φαροφύλακας που τον έσπρωξαν ή έπεσε, ο νέος άνδρας, πλάσματα της στεριάς που στο άχρονο τοπίο πασχίζουν να συγκρατήσουν τα λογικά τους. Στο άνυδρο νησί, θανάσιμα εγκλωβισμένη σ΄ένα λαβύρινθο κοραλλιών και υφάλων, η ψυχή σαστίζει. Είναι οι αναλαμπές του φάρου που συντηρούν την όποια διαύγεια και καθιστούν δυνατή την καταγραφή της ιστορίας. Μια σκοτεινή διήγηση στις παρυφές της τρέλας. Ένα χρονικό της πάλης με το φόβο. Και τελικά, η συνειδητοποίηση πως η Άμελαντ είναι το άψυχο κελί που χτίζουμε γύρω μας, η προσωπική φυλακή του καθενός. Υπάρχει ελπίδα απόδρασης;”
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μιχάλης Μαρκάτης, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Γιάννης Τσικής, Νίκος Σιδέρης και Ζωή Κατσάτου.
Ηχητικός Σχεδιασμός: Hyoogen.Ο Ερνάν Νέιρα είναι Χιλιανός, γεννημένος στη Λίμα το 1960. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Σαντιάγκο της Χιλής και στη Μαδρίτη. Σπούδασε φιλοσοφία στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Χιλής, όπου διεύθυνε το αντιδικτατορικό φοιτητικό περιοδικό “Προοπτικές”. Χρίστηκε διδάκτωρ Φιλοσοφίας από το γαλλικό πανεπιστήμιο Paris VIII, και συνέχισε να σπουδάζει κοινωνιολογία και γλωσσολογία. Έχει δημοσιεύσει αφηγήματα, ένα μυθιστόρημα και δύο δοκίμια. Το 1990 διεκδίκησε το βραβείο Juan Rulfo με το μυθιστόρημά του “Οι ναυαγοί” το οποίο και τιμήθηκε το 2003 με το βραβείο “Οι δύο όχθες” που απονέμεται από πέντε εκδοτικούς οίκους της Ευρώπης.

Συγγραφέας: Neira Hernán
Μεταφραστής: Σερέτη Τζίνα
Συνθέτης: Ξενάκης Χρήστος μουσικός
Εκδότης: Pathos Publishing
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 3-9812090-4-4
Σελίδες:
Σχήμα: 21χ15
Κατηγορίες: Ισπανόφωνη πεζογραφία (Χιλή) – Μυθιστόρημα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 21.89 €