Οι κοτζαμπάσηδες των Καλαβρύτων και ο ρόλους τους στην επανάσταση του 1821

Περιγραφή
Όπως είναι γνωστό, οι κοτζαμπάσηδες ήταν μια ολόκληρη τάξη, που διαμορφώθηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας και βρίσκονταν κυρίως στην Πελοπόννησο, αλλά και σ’ άλλα μέρης της Ελλάδας.
Οι κοτζαμπάσηδες των Καλαβρύτων, που είναι και το αντικείμενο του βιβλίου μου, ήταν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτής της τάξης. Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ήταν από τους πιο ισχυρούς της Πελοποννήσου. Ίσως γιατί κι η επαρχία που διαφέντευαν (η επαρχία των Καλαβρύτων δηλαδή), ήταν τότε η μεγαλύτερη σε πληθυσμό σ’ όλο το Μοριά. Γι’ αυτό και με τη στάση και τη συμπεριφορά τους, επηρέαζαν ολόκληρη την τάξη τους.
Η οικογένεια των Ζαϊμαίων, ιδιαίτερα γνωστή σ’ όλο τον ελληνικό χώρο, επηρέασε τα πολιτικά πράγματα, όχι μονάχα προεπαναστατικά και στα χρόνια της Επανάστασης, αλλά και όταν η Ελλάδα έγινε ανεξάρτητο κράτος. Ακόμα και οι απόγονοί τους πρωτοστάτησαν σε πολλές περιπτώσεις στις μεταπελευθερωτικές πολιτικές εξελίξεις, αφού είχαν φτάσει και στα ανώτατα αξιώματα.Ο Δημήτρης Παλαιολογόπουλος γεννήθηκε στην Πάο (παλαιότερα Σκούπι) των Καλαβρύτων. Μαθητής γυμνασίου στην περίοδο του Εμφυλίου, φοίτησε το 1948 στο Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου, τη σχολή δασκάλων που ίδρυσε ο Δημοκρατικός Στρατός. Από πολύ νέος έχει ασχοληθεί με την έρευνα και τη μελέτη της νεοελληνικής ιστορίας. Το ενδιαφέρον του στρέφεται κυρίως στην περίοδο της Επανάστασης του 1821, στη δεκαετία του 1940-1950 (Εθνική Αντίσταση-Εμφύλιος) καθώς και γύρω από το Ελληνικό Εργατικό Κίνημα. Σκόρπια δημοσιεύματά του υπάρχουν στον τοπικό Τύπο, αλλά και σε άλλες εφημερίδες και περιοδικά. Έχει επίσης εκδόσει τα βιβλία:
-«Οι Κοτζαμπάσηδες των Καλαβρύτων και ο ρόλος τους στην Επανάσταση του 1821» (Αθήνα, 1966).
-«Έλληνες αντιφασίστες εθελοντές στον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο 1936-1939» (Α’ έκδοση, Αθήνα 1983· Β’ έκδοση συμπληρωμένη, Αθήνα 1986).
-«Το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοπονήσου, ένα φυτώριο δασκάλων του ΔΣΕ στην περίοδο του Εμφυλίου, 1948».
Το 2011 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Οι εμιγκρέδες».

Συγγραφέας : Παλαιολογόπουλος Δημήτρης
Εκδότης : Παρασκήνιο
Έτος έκδοσης : 2008
ISBN : 960-8342-65-1
Σελίδες : 118
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Τουρκοκρατία 1453-1821, Ελλάς – Ιστορία – Επανάσταση του 1821

Τιμή σε ιστοσελίδες: 7.55 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.